spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Za dogradnju objekta predškolske ustanove u Gradačcu izdvojeno 40 hiljada KM

Danas su u Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona potpisivani ugovori za realizaciju projekata iz oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja. Radi se o projektima za izgradnju objekata u lokalnim zajednicama koje nemaju osnovanu javnu predškolsku ustanovu te izgradnje ili dogradnje objekata u cilju proširenja kapaciteta već postojećih javnih predškolskih ustanova i rekonstrukcije javnih predškolskih ustanova.

„Ovo je značajan događaj, budući da time kompletiramo ukupnu ponudu odgoja i obrazovanja za najmanje, dakle predškolski odgoj”, rekao je ovom prilikom premijer TK Kadrija Hodžić.

Naglasivši da je Vlada TK obezbijedila više od 204 hiljada maraka za investiciona ulaganja u predškolskim ustanovama na području TK ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković je kazao da su danas potpisani ugovori sa 10 gradova i općina.

„Strategijom razvoja Tuzlanskog kantona smo predvidjeli da ćemo u općinama na području kantona u kojima nisu osnovane javne predškolske ustanove podržati projekte i krenuti u proces osnivanja. Čelić je prva od tih općina i već sljedeće godine očekujemo da će se tim procesima uključiti općina Kalesija, kao i općine Sapna i Teočak”.

Pored 85 hiljada maraka, koliko je izdvojeno Općini Čelić za projekat sufinansiranja izgradnje objekta za potrebe osnivanja predškolske ustanove, podržani su i projekti završetka dogradnje objekta predškolske ustanove u Gradačcu u iznosu od 40 hiljada KM, odnosno projekat dogradnje centralnog objekta predškolske ustanove u Srebreniku u iznosu od 19,5 hiljada KM.

Načelnik Čelića Admir Hrustanović zahvalio je Vladi TK i resornom ministarstvu na dodijeljenim sredstvima od 85 hiljada maraka naglasivši da je projekat značajan iz više razloga. „Općina Čelić nema javnu ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanje. Mi smo uradili Elaborat o osnivanju ustanove i raspisali javni poziv o izgradnji koji se završava ovih dana. Sredstva koja su potrebna, negdje oko 0,5 miliona maraka smo osigurali i nadamo se da ćemo u rano ljeto završiti izgradnju i osnovati predškolsku ustanovu. Ova ustanova će biti kapaciteta od oko 60 djece i projekat izgradnje predškolske ustanove je od velikog značaja za Čelić, za socijalizaciju djece i pripremu djece za školu.”

Podržani su i projekti rekonstrukcije objekata iz sedam javnih predškolskih ustanova. JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete” Tuzla sredstvima u iznosu od 13.790 KM izvršit će rekonstrukciju kupatila u objektima „Bambi”, „Zeko” i „Snjeguljica”.

Predškolskim ustanovama u Gračanici, Banovićima, Kladnju, Lukavcu i Živinicama dodijeljenja su sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju postojećih prostorija, dok će predškolska ustanova u Doboj Istoku osiguranim sredstvima riješiti problem zagrijavanja prostorija u potkrovlju objekta.

Direktorica JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete” Tuzla Sanja Karić kazala je ovom prilikom da JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete” Tuzla ima 1142 upisane djece u 11 vrtića na području grada Tuzla.

„Smatram vrlo značajnim što je Vlada TK i Ministarstvo obrazovanja i nauke prepoznala važnost razvoja predškolskog odgoja i obrazovanja za dalji napredak i obezbjeđenje boljih uslova za boravak dječice u našim vrtićima. Želim iskazati zahvalnost i naravno da se nastavi saradnja u ovom maniru. Predškolski odgoj i obrazovanje je prvi stepen u cjeloživotnom odgoju i obrazovanju i razvoju svake individue, tako da je važno da se ulaže u predškolski odgoj i obrazovanje kako bi obuhvat predškolskog odgoja i obrazovanja bio veći. Bitno je širiti kapacitete i obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem”, zaključila je direktorica Karić.

Vezane objave

Posljednje objave