Mušmula

Mušmula potiče iz jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Europu, najprije na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po cijeloj Evropi.
Koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog svoje ljekovitosti, hiljadama godina, sve do poslednjih stotinu godina. Tada je, uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina postala nepravedno zapostavljena.
Izgleda da se ta situacija sada mijenja.
Mušmula se zasluženo vraća u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranljivih i zdravih sastojaka.
Mušmula je snažno protivupalno sredstvo koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam.
Vijekovima se koristi za probavne tegobe – suzbija crijevne i želudačne upale, eliminiše nadutost. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.
Ova voćka sadrži bjelančevine, ugljene hidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Obiluje vitaminom C, kao i vitaminima iz B grupe. Izvor je kalijuma, kalcijuma, željeza i magnezijuma.
Mušmula je prirodni lijek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine.
Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno djeluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe.
Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, pospješuje rad crijeva, sprečava zatvor i pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu.
Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se u obliku čaja koriste za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba, na primer zaustavljaju dijareje i krvarenja.
Zelena mušmula je poznata i kao odlično protivupalno sredstvo – pomaže pri liječenju afti u ustima.
List se u ljekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo djelotvoran u zaustavljanju krvarenja, kao i u liječenju bolesti desni i usne šupljine.
Cvijet se bere u razdoblju od maja do juna, suši se na svijetlom mjestu i konzumira se u obliku čaja za poboljšanje probave.
Kora sa drveta se skida u proljeće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za liječenje malarije.
Sjemenke mušmule takođe imaju ljekovita svojstva. Sluz oslobođena iz sjemenki natopljenih vodom koristi se za pripremu obloga, koje imaju vrlo djelotvorne učinke u saniranju manjih povreda na koži.
Koriste se i za eliminisanje kamena u bubregu, ali je kod ove vrste terapije potreban poseban oprez i stručan nadzor, jer sjemenke sadrže određeni procenat cijanovodične kiseline.
Pomoć u sintezi hemoglobina:
Mušmule obiluju željezom koje je ključni dio proteina hemoglobina koji daje krvi tamno crvenu boju i prenosi kisik do stanica. Višak hemoglobina neophodan je za ljudska bića, jer smo uvijek u opasnosti da izgubimo dio krvi zbog vanjskih ili unutrašnjih ozljeda.
Željezo u tkivu mišića i nužno je za dotok kisika koji je pak neophodan za njihovu kontrakciju. Bez željeza mišići gube elastičnost i tonus, a slabost mišića može biti znak anemije.
Čak 20% svog kisika iz krvi koristi mozak. Tako željezo postaje ključno i za pravilan rad mozga. Dovoljna količina krvi u mozgu može poboljšati vaše mentalne sposobnosti i stvoriti nove neuronske veze, koje mogu spriječiti bolesti poput Alzheimera i demencije.
Nedostatak željeza je glavni uzrok sindroma nemirnih nogu. On je povezan s grčenjem mišića, simptomom nedostatka željeza. Željezo pomaže u liječenju nesanice i poboljšanju kvalitete sna te eliminiranju kroničnog umora.
Dnevni unos hrane bogate željezom recept je za energičan život izvana i iznutra. Unos voća koje obiluje željezom, poput mušmula, može pomoći u osiguravanju dovoljne količine željeza u organizmu. To je posebno važno i za žene tijekom menstruacije kada se gubi određena količina krvi iz organizma.
Pomoć kod problema s probavom:
Dijetalna vlakna pomažu uravnoteženju probave i rada crijeva, a mušmula je njima posebno bogata. No s voćem kao što je mušmula ne treba pretjerivati jer tako možete uzrokovati proljev.
Osim toga, vlakna pomažu reguliranju koncentracije lošeg holesterola i šećera u krvi te dugotrajno konzumiranje namirnica bogatih vlaknima može pomoći u sprječavanju razvoja kroničnih bolesti poput dijabetesa ili bolesti srca.
Mušmula – nuspojave:
Već smo rekli da pretjerivanje s čajem od mušmule može dovesti do proljeva. Ono može dovesti i do trovanja hranom i glavobolje.
Osim toga, sjeme mušmule sadrži amigdalin, spoj koji se metaboličkim procesima pretvara u cijanid. Riječ je o jednoj od najsmrtonosnijih prirodnih supstanci na svijetu, a sjeme mušmule se zato ne smije jesti.
Također, alkaloidi iz sjemenki u slučaju prekomjerne upotrebe mogu dovesti do povraćanja i otežanog disanja. Ovo upozorenje posebno se odnosi na djecu koja ne bi trebala jesti mušmule bez nadzora jer bi slučajno mogla pojesti sjemenke.