Sezona je godišnjih odmora. Kako zaštiti svoj dom od lopova?

Osim što ciljaju privatne domove u dane godišnjih odmora, lopovi su također aktivni u dane vikenda kada građani nisu u svom stanu ili kući.

Policija upozorava da, prije nego što izvrši provalu u stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se izvinjava i kao, čudi se, kako taj ne stanuje baš tu.

Policija savjetuje da prije odlaska na godišnji odmor obavijestite o tome komšije i zamolite ih da obrate više pažnje na vaš stan.

Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke.

Također, korisno je fotografisati nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska.

Važno je da prije polaska na godišnji odmor zapišete serijske brojeve skupocjenih uređaja, odnosno tehničke robe, te oružja.

Nije preporučljivo da spuštate roletne na prozorima do kraja, jer lopovi to prate. Ako primijete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

Također, izbjegavajte da o korištenju godišnjih odmora ili odsutnosti od kuće razgovarate na javnim mjestima ili da te informacije iznosite putem društvenih mreža.

Ako idete nakratko iz stana u posjetu komšiji, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu”, navode iz MUP-a KS.

Izvor: Klix.ba