spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

FOTO: U Gradačcu ovorena multimedijalna izložba “Prepoznaj znakove”

Multimedijalna  izložba “Prepoznaj znakove”krenula je ove godine na svoje putovanje širom BiH. Tako je večeras stigla i u Gradačac.

Na otvaranju izložbe govorili su Nadira Pamuković, kao predsjednica BZK Preporod Gradačac i Andželka Mijatović ispred inicijative mladih za ljudska prava u BliH YiHR BiH.

Izložba je upotpunjena muzičkom dobrodošlicom za koju se pobrinuo Ženski ansambl KUD Gradačac, pod rukovodstvom prof. Damira Kukuruzovića.

U mjesecu septembru izložbu su pogledali učenici srednjih škola u Goraždu i Foči , oktobar je bio rezervisan za Jablanicu i Mostar, nakon čega je izložba postavljena u Stocu,Travniku, Bugojnu i Teočaku, a od 20.12.2021. je postavljena i u Gradačcu.

Projekat je namijenjen podizanju svijesti o savremenim oblicima fašizma i potrebi adekvatnog odgovora antifašizma.

Iz YiHR-a poručuju da edukativnom izložbom “Prepoznaj znakove” žele pružiti javnosti uvid u historijske korijene fašizma i nacizma kao i savremene spojavne oblike fašizma u današnjem društvu. Izložba se sastoji od videa, fotografija i interaktivnih prostora. Smatraju da  ovim multimedijalnim pristupom, konkretna poruka može biti prihvaćena od strane posjetitelja (mladih ljudi naročito) o opasnostima širenja modernog fašizma (ur-fašizma). Izložba je prije svega edukativog karaktera i sadržajem namijenjena mladim generacijama kao alat učenja i zagovaranja.

Predviđeno je da tokom trajanja projekta izložaba posjeti još Pale.

Izložbu “Prepoznaj znakove” Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH – YIHR BiH realizuje uz finansijsku podršku International Relief Fund for Organisations in Culture and Education 2021 of the German Federal Foreign Office, the Goethe-Institut and other partners. goethe.de/relieffund

(Gradacac.ORG)

Vezane objave

Posljednje objave