spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sajam šumarstva i šumarskih strojeva od 26. do 28. maja u Gradačcu

Prvi međunarodni sajam šumarstva i šumarskih strojeva LIGNUM EXPO – LEB 2022 biće održan u Gradačcu od 26. do 28. maja 2022. godine.

Organizator sajma je firma Lignum biomasa iz Gradačca, a koja organizuje sajam sa ciljem da akcentuje glavne aktivnosti ovog sektora u BiH.

Biće ovo susret proizvođača strojeva za šumarstvo i firmi koje eksploatišu i obrađuju drvo u bilo kojoj fazi obrade, kao i prodavača specijalističke opreme za radnike u šumarstvu, kao i finansijskih institucija.

Osnovna zamisao sajma je susret proizvođača strojeva za šumarstvo i privrednih subjekata koji eksploatišu i obrađuju drvo u bilo kojoj fazi obrade, radi razmjene iskustava i potencijalne buduće saradnje, kao i prodavača specijalističke opreme za radnike u šumarstvu.

Međunarodni sajam šumarstva i šumarskih strojeva „LIGNUM EXPO – LEB 2022“ na proljetnoj sajamskoj manifestaciji daće uvid u najnovija dostignuća u oblasti šumarske/drvne industrije, a poseban akcenat bit će dat na značaj zaštite šume i planske eksploatacije. Podjednako bitan doprinos sajam će dati i povećanju svijesti o zaštiti čovjekove okoline sa aspekta obnovljivih izvora energije, sa naglaskom na drvnu sječku kao biomasu. Sajam će biti izložbeno – prodajnog karaktera sa prezentacijom rada strojeva na samom sajmištu po unaprijed utvrđenim terminima za prezentaciju, što ga čini prvim ovakvim sajmom na području JI Europe. Sajam će se održati na otovrenom, od 26. do 28. maja/svibnja 2022. godine u Gradačcu, Bosna i Hercegovina.

Na sajmu se očekuje oko 20 inozemnih izlagača koji posluju u šumarskom sektoru u smislu proizvodnje opreme i strojeva za šumarstvo, kao što su: radni strojevi forwarderi (Ponsse, John Deere, Valmet), radni strojevi iverači za drvo/drobilica (Albach, Mus Max), radni traktori (TimberJack), kamioni šticari i schubboden/šuboden (za prijevoz sječke i biomase tj, rasutog tereta), šumske prikolice, vitla, žičare, automatske cjepare za drvo, bageri sa škarama za drvo, harvester za sjeću drveta, te drugi izlagači motornih pila, gusjenice, lanci za radne strojeve i dr.

Samim nastupom na sajmu izlagači će imati priliku dodatnog izlaska na tržište i unaprjeđenja svoje prodaje, a imaće i priliku da upoznaju tržište sa svojim proizvodom kroz neposredno predstavljanje i demonstraciju rada strojeva na samom sajmištu, što potencijalno može dovesti do direktne prodaje proizvoda i sklapanja novih poslovnih partnerstava, a pružiće im se i mogućnost da upoznaju „konkurenciju“.

Sajam će biti prilika da se zaposleni u svim segmentima drvne industrije iz Bosne i Hercegovine i regiona po prvi puta, na ovim prostorima, upoznaju i u živo, na sajmištu, kroz tri sajamska dana, vide demonstraciju i rad suvremenih strojeva neophodnih za razvoj šumarske djelatnosti, što potencijalno može dovesti do direktne kupovine proizvoda po sajamskim cijenama i sklapanja novih poslovnih partnerstava.

Ostali posjetioci sajma će imati priliku da se upoznaju sa značajem zaštite šume, šta ona znači za ekosistem, te zbog čega je važna i nužna sve veća zastupljenost bioenergije u svakodnevnom životu. U tom smislu će svoj angažman na sajmu uzeti i akademska zajednica iz navedene oblasti, prvenstveno Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Vezane objave

Posljednje objave