spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ponijela sam posao sa sobom i počela novi život

Pandemija koronavirusa uveliko se odražava ili će se tek odraziti na privredu BiH. Rijetke firme su ostale immune na aktualna globalna dešavanja. Ipak, dio njih, koje svoje poslovanje baziraju online, uspijevaju odoljeti. Jedna od njih je i GoCloud.group, domaća firma s više od 100 uposlenih. Tajna uspjeha? Svi rade od kuće.Najveći virtualni kontakt centar na njemačkom jeziku u jugoistočnom dijelu Evrope kontinuirano nastavlja svoje poslovanje. Šta i kako rade saznali smo od Dite Gračić, Business Development Managera firme, koja nam je više otkrila o svojim samim počecima.

“GoCloudu sam se pridružila u januaru 2017. godine na preporuku prijateljice koja je tada radila u firmi kao agentica. U to vrijeme sam također radila od kuće za jednu njemačku firmu. U ljeto 2013. godine preselila sam se iz Njemačke u Bosnu s tada maloljetnom kćerkom i mogla sam tadašnji posao “ponijeti” sa sobom.Razlog povratka leži u nostalgiji koju sam sve češće osjećala za svojim krajem. Moja želja je bila da u Bosni nađem dobar posao, koji će mi biti zabavan, dobro plaćen te da sam naravno i osigurana. Mnogi će reći da je to kod nas nemoguće pronaći”, istaknula je Dita.
Najveći broj uposlenih čine agenti. Međutim, i oni imaju prostora za napredak, što potvrđuje i njezin slučaj:

“U GoCloudu samo počela, figurativno rečeno od prve stepenice, kao agentica koja je radila 22 sata sedmično. Nakon svega šest mjeseci rada sa svojim timom, gdje sam stekla brojna prijateljstva, prepoznata su moja znanja i zalaganje te sam promaknuta na poziciju Team Leadera, na puno radon vrijeme.Ovo je bio super posao, s obzirom da sam imala mogućnost voditi, trenirati i motivirati agente od njihovog prvog dana i pristupanja poslu. Nakon godinu dana, direktori Damir i Mirza su mi ponudili poziciju COO, koju sam naravno objeručke prihvatila. Još jedan izazov koji je zahtijevao znanja koja su oni kod mene prepoznali, a da ih ni ja sama nisam do tada bila svjesna.

Zaista sam iz dana u dan bila motiviranija i sretnija jer neko prati moj rad i povjerava mi nove pozicije i nove odgovornosti. Pozicija COO bila je moja druga stepenica. Nakon godinu dana, dobila sam novu mogućnost – Business Development Manager, koju obavljam od februara 2020. godine. Još jedan izazov i vrijeme da se dokažem direktorima, ali i samoj sebi. Još jedan izazov kroz koji sam bolje upoznala samu sebe.”Diti je rad od kuće uvelike pomogao s obzirom da donosi niz benefita:

“Već osam godina radim od kuće, i ne bih mogla zamisliti da radim u uredu. Između ostalog, štedimo puno na vremenu koje bi nam trebalo do posla, kao i na troškovima putovanja. Ovaj oblik rada od kuće je posebno dobar za majke. Dugo vremena sam bila samohrana majka i od kuće sam imala bolji uvid u razvoj svoga djeteta.Radno vrijeme je fleksibilno. Ja odlučujem o tome kada ću raditi. Uredski posao mi se nikada nije svidio, budući da se često ostaje od jutra do mraka. Rad od kuće mi omoguće bolju samoorganizaciju pa tako primjerice u pauzi za porodicu mogu pripremiti ručak, pa čak i s njima zajedno jesti.Naravno, postoje i izazovi s kojima se moramo nositi kada radimo od kuće, s obzirom da se uvijek nalazimo unutar ista četiri zida. Balans sam pak pronašla u šetnjama s prijateljicama i teretani.Prošlo ljeto sam se vjenčala i odselila sam u drugi grad, udaljen 100 km. Da sam pri tome radila u stacionarnom Call centru ili imala neki drugi uredski posao, ostala bih bez posla. Ovako sam ga jednostavno “ponijela” sa sobom u drugi grad”.
GoCloud familija broji više od 100 uposlenih, a Dita nam otkriva što se najviše cijeni kod potencijalnih kandidata:

“Ako se i sami želite prijaviti u GoCloud.group, morate izvrsno poznavati njemački, biti pouzdani te biti timski igrač jer se često međusobno podupiremo i pomažemo. Moj poslovni moto je da uvijek radiš svim srcem. To me čini sretnom i ispunjenom. Uspjeh će onda doći sam od sebe.”Ukoliko i sami izvrsno pričate njemački želite se okušati u novom poslovnom okruženju, prijaviti se možete KLIKOM OVDJE!

GIP/GoCloud.group

 

Vezane objave

Posljednje objave