UNDP BiH daje podršku „Bašagić“ školi u proizvodnji vizira

Pandemija COVID-19 bolesti dovela je do velike potražnje za zaštitnom medicinskom opremom, koju je zbog toga na tržištima širom svijeta izuzetno teško nabaviti. Kako bi pritekli u pomoć zdravstvenim radnicima, brojni privrednici, kao i inžinjeri i nastvanici koji rade sa 3D štampačima, odlučili su proizvoditi dijelove medicinske opreme.

UNDP je za potrebe Javne ustanove Osnovne škole „Dr. Safvet-beg Bašagić“ iz Gradačca obezbijedio dovoljnu količinu filamenta, odnosno materijala pomoću kojeg školski 3D printeri proizvode vizire i druge proizvode.

Umrežavanjem MakerSpace-ova širom Bosne i Hercegovine i korištenjem 3D štampača u školama i drugim obrazovnim ustanovama, omogućena je podjela zaštitnih vizira u brojnim zdravstvenim ustanovama.

I u gradačačkoj Osnovnoj školi „Dr. Safvet-beg Bašagić“ proizvedeni su prvi viziri. Koristeći 3D tehnologiju printanja, nastavnici ove škole su, uz podršku uprave škole, proizveli prve komade prema besplatnom modelu češke kompanije Prusa, koji će se koristiti u svrhu zaštite medicinskog osoblja u Domu zdravlja Gradačac, za pripradnike Policijske stanice, za potrebe apoteka i drugih ustanova i preduzeća.

UNDP je tokom 2019. godine nabavio 3D printere, Arduino setove, m-botove i drugu vrstu opreme za ovu školu, kako bi se poboljšala redovna nastava, te formirale nove sekcije. Također, četvoro nastavnika iz škole Safvet-beg Bašagić prošlo je petodnevnu STEM obuku u turskom gradu Bursa na kojoj su i bazirali program radionica u svojoj školi.

“Koristim ovu priliku da se u ime JU OŠ “Dr. Safvet-beg Bašagić” zahvalim UNDP-u BIH, koji nas evo već drugu godinu podržava u nastojanjima da nastavne sadržaje obogatimo, a i u ovim kriznim situacijama da pomognemo lokalnoj zajednici shodno našim mogućnostima”, kazao je Fuad Suljkanović, u ime STEM tima OŠ “Dr.Safvet-beg Bašagić”

Važnost STEM obrazovanja
U posljednje vrijeme STEM oblasti i obrazovanje postaju sve popularniji u svakodnevnom žargonu. STEM je akronim od engleskih riječi nauka, tehnologija, inžinjering i matematika, a fokus je na praktičnom radu, povećavanju interesa djece za tehničkim i naučnim zanimanjima, te razvoju vještina komunikacije i saradnje, kao i jačanju samopouzdanja djece u pristupu rješavanja problema. Organizovana STEM nastava osposobljava djecu da praktično razmišljaju i djeluju, razvija njihove logičke vještine i stvara osnovu za daljnje uspješno i primjenjivo obrazovanje. Ulaganjem u STEM obrazovanje i obuku od djetinjstva, promoviše se društvo koje cijeni i primjenjuje znanja, a tako se i jača konkurentnost radne snage na globalnom tržištu, što je već odavno na listi prioriteta mnogih razvijenih država. U okolnostima pandemije i potrebama za nabavkom i proizvodnjom na lokalnom tržištu, upravo znanja iz STEM oblasti su se pokazala ključnim za borbu protiv virusa i zaštitu onih koji su najizloženiji.
GIP/UNDP