spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

VIDEO: Prvi bh. respirator iz kompanije TMD Group Gradačac u srijedu ide na testiranje u Englesku

Nakon nekoliko mjeseci uloženog truda i rada prvi bh. respirator u srijedu, 4.11.2020.godine, putuje za Englesku, gdje će se obaviti testiranje potvrdio je za Gradačački info portal Damir Hanić, direktor ove kompanije.

„Narednih dana, u srijedu, šaljemo prvi bh. respirator na testiranje u Englesku, tačnije Birmingham, gdje će se 10. i 11.11.2020.godine obaviti testiranje. Kompanija u kojoj će se raditi testiranje na umjetnim pacijentima, dati će inicijalnu potvrdu o upotrebljivosti respiratora, a tek nakon toga slijedi certificiranje. Serijska proizvodnja će zavisiti od rezultata testova“, pojasnio je Hanić za naš portal.

FOTO: Gradacac.ORG

„Bilo kako bilo, nadam se da će naš uređaj zadovoljiti sve potrebne kriterijume. Trenutno ova tema u našoj zemlji privlači ogroman broj negativnih komentara, ali u ovaj projekat mi smo ušli čista srca i savjesti. Na samom početku bilo je dosta pozitivnih ali i negativnih komentara. Svaki negativni komentar nas je pogađao direktno u srce, ali sa druge strane davao nam je još veći motiv i snagu da uspijemo, i evo uspjeli smo u oblasti u kojoj niko od nas nije imao iskustva. Ali volja i Bosanski inat sve mogu, i to smo dokazali do sada hiljadu puta. Na kraju ostaje mi da se zahvalim cijeloj ekipi TMD Grup-a tehnologiji, alatnici, el. i maš. održavanju, nabavi i svima drugima koji su na bilo koji način pomogli da uspijemo. Naravno zahvaljujemo se našim fb i drugim prijateljima na podršci i pozitivnim komentarima. Ovo je za nas veliki dan.“, izjavio je Emin Softić, jedan od vođa ovog velikog projekta.

Hanić i Softić

 

Podsjećanja radi, na izradi respiratora radilo je četrdesetak bh. inžinjera kompanije TMD Group. Također, u izradu respiratora bili su uključeni i anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci sa Univerzitetskog kliničkog centra  Tuzla.

(Gradacac.ORG)

 

Vezane objave

Posljednje objave