Uskoro radovi na izmjeni azbest cementnih cijevi u centralnom dijelu grada Gradačac

0

Grad Gradačac u proteklom periodu implementirao je jedan od najvećih projekata koji su vezani za teritoriju grada Gradačac u novijoj historiji. Radi se o projektu „Vodosnabdijevanju Gradačca“ koji se sastoji od 4 komponente, rekonstrukciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu, proširenje kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada Gradačac, izgradnja vodovodne mreže u južnom dijelu grada Gradačac i rekonstrukcija postojećih azbest cementnih cijevi, cijevi nedovoljnih profila i dotrajale mreže u centralnom urbanom dijelu grada Gradačac.

 

 

Danas je u zgradi gradske uprave Gradačac  održana ceremonija potpisivanja ugovora između JP „Komunalac“ d.d. Gradačac i Konzorcija izvođača  „BUK PROMET“ d.o.o. Bijeljina i „Balegem“ d.o.o. Gradačac. Vrijednost ugovorenih radova dva ugovora je oko 2.400.000 Eura. Rok za izgradnju je dvije godine a početak radova se očekuje za mjesec dana.

Implementacijom ove projektne komponente biće rekonstruisano približno 40 km postojećih azbest-cementnih cijevi, cijevi nedovoljnih profila kao i dotrajale mreže u centralnom urbanom području Gradačca u naredne dvije godine.

Ovaj dio projekta finansiran je od strane Investicijskog okvira za Zapadni Balkan ( WBiF ) uz administraciju EBRD-a, budžeta Grada Gradačac i  Švedske Agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Ceremoniji potpisivanja prisustvovala je, putem video linka, Manuelu Naessl direktorica EBRD-a predstavničkog ureda u Sarajevu koja je u svom obraćanju istakla da je ovaj projekat veoma bitan za lokalnu zajednicu i za dobrobit svih građana Gradačca. Zaželila je puno sreće u narednim aktivnostima i zahvalila se također svim donatorima koji su učestvovali u ovako važnom projektu za građane Gradačca.

Gradonačelnik mr. sci Edis Dervišagić se zahvalio svim donatorima koji su učestvovali na ovom projektu i istakao da završetkom ovog projekta poboljšat će se uslovi za zdraviji i kvalitetniji život skoro 20.000 stanovnika u sjevernom dijelu Gradačca kao i smanjeni gubici u vodosnabdjevanju. Ovom fazom projekat „Vodosnabdijevanja Gradačca“ ulazi u završnu fazu  i ovim putem pozivamo sve građane da imaju razumjevanja i strpljenja u narednom periodu tokom izvođenja radova u užem dijelu grada Gradačac.

Predstavnik Konzorcija izvođača gosp. Miroslav Jovanović napomenuo je da u proteklom periodu ovaj Konzorcij uspješno realizirao nekoliko bitnih projekata na području grada Gradačac i da se nada da će tako biti i u narednom periodu. Rok za izvođenje radova je dvije godine i smatra da je to dovoljno vremena da se sav posao završi bez velikih  neprijatnosti prema građanima budući da će se radovi izvoditi u užem dijelu grada Gradačac.

Napominjemo da cjelokupni projekat „ Vodosanbdijevanja Gradačca“ iznosi preko 30 miliona KM i da će se ovim historijski projektom za Grad Gradačac, riješiti problem vodosnabdijevanja, kanalizacione mreže i drugih ekoloških pitanja za dobrobit svih građana na području grada Gradačac.