U Gradačcu promovisana knjiga „Deseta vrata pakla“

Rezak Hukanović je u ljeto 1992. pola godine proveo kao zarobljenik u logorima smrti Omarska i Manjača. Svoja iskustva svojedobno je zabilježio u knjizi, koja je jučer promovisana u prostoriji BZK „Preporod“ Gradačac.

O knjizi „Deseta vrata pakla“ govorio je autor Rezak Huaknović, a riječi dobrodošlice uputila je Nadira Pamuković, predsjednica BZK Preporod Gradačac.

Knjiga Deseta vrata pakla dokumentarno je svjedočenje sudionika događaja koji danas tonu u zaborav. Prirodnost i lakoća sa kojom sjećanja hlape, žudnja za zaboravom, uljuljkanost u tranzicijsku anesteziju, sve to se odupire postojanju i čitanju ove knjige.

Ovakva knjiga piše se iz potrebe da od zaborava spasimo jedno od najtraumatičnijih mogućih ljudskih iskustava, a čita se iz dužnosti da upoznamo krajnje granice čovjeka, i u dobru a posebno u zlu. Knjiga Deseta vrata pakla nam drastično umanjuje sigurnost i povjerenje u ljudski rod, ali nas lišava naivnosti i izgovora da, eto, nismo znali… Procjenjivati njenu formu bilo bi sitničavo, njen značaj je prvenstveno dokumentarni.

„Jedini čovjek koji je imao priliku da pročita knjigu a nije je ni otvorio je moj sin, koji je zajedno sa mnom proveo dane u logoru. Čim krene neka tema o tim danima on ustane i ode. Potpuno ga razumijem“, rekao je između ostalog Rezak Hukanović, autor knjige Deseta vrata pakla.

Gradacac.ORG