PRVI DAN KURBAN-BAJRAMA JE U PETAK 31.07.2020.

PRVI DAN KURBAN-BAJRAMA U PETAK 31.07.2020.

Zbog pogoršanja epidemioloških okolnosti u državi, ovogodišnje bajramske aktivnosti biće prilagođene trenutnoj situaciji:

1. Prvi dan Kurban-bajrama je u petak 31. jula 2020.god. / 10.zul-hidždžeta 1441. h.g.

Sabah-namaz će se klanjati u 5:00 sati u svim džamijama na području Medžlisa IZ Gradačac (sabah namaz će klanjati imam sa džematskim odborima u džamiji, a džematlije kod svojih kuća).

Bajram-namaz će se klanjati u 06 sati i 07 minuta (džamije će biti otvorene za džematlije 15 minuta prije početka bajram-namaza).

2. Tekbiri-tešrik počinje u četvrtak 30. jula od sabah-namaza, a završava u ponedjeljak 03. augusta, četvrtog dana Kurban-bajrama zaključno sa ikindija-namazom.

3. Akcija prikupljanja goveđih kurbanskih koža za potrebe Islamske zajednice će se organizirati prvi dan Kurban-bajrama (31.07.2020.) do 19:00 sati. Džematlije su dužne da goveđiju kožu dostave na sabirna mjesta u svojim džematima koje su odredili džematski odbori.

Kože treba ispravno obraditi(odstraniti glavu i rep) i dobro nasoliti, te nakon toga smotati u rolnu i predati na sabirno mjesto u džematu.

Važna napomena: Zbog nemogućnosti otkupa, ovčije kože neće se prikupljati pa se mole džematlije da ovčiju kožu na adekvatan i ekološki prihvatljiv način zbrinu u sopstvevenoj režiji ili je obrade i zadrže za svoje potrebe.

4. Medžlis IZ Gradačac i ove godine nije u mogućnosti prikupljati kurbansko meso za potrebe narodnih kuhinja, zbog nemogućnosti istih da osiguraju sve tehničke uvjete za realizaciju akcije, a naročito zbog trenutne epidemiološke situacije u državi.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

GIP/MIZ Gradačac