Otvoreni “Gradačački književni susreti”

Danas su otvoreni “Gradačački književni susreti 2009”, a u sali za sjednice Gradačačkog sajma održano je “Četrdeset godina književnog rada Šime Ešića”, iako je prethodno bilo najavljeno da se ovo druženje održi na terasi JU Javne biblioteke “Alija Isaković”, no zbog vremenskih neprilika odluka je promijenjena.

Sa početkom u 19:45 prva se gostima, kojih je ustinu bilo više nego se i očekivalo, obratila Mirsa Šarić, koja je toplim riječima dobrodošlice najavila ovu noć. Potom su učenici Osnovne muzičke škole “Dr. Safvet-beg Bašagić” na klaviru odsvirali dvije kompozicije. Jedan od gostiju ovog druženja bila je i Bisera Alikadić, velika bh. pjesnikinja, koja je svim pristutnim pročitala jednu divnu pjesmu koju je sama napisala za Gradačac.

Presjedavajući Općinskog vijeća, Adem Hanić, je sa par riječi zaželio dobrodošlicu novim “Gradačačkim književnim susretima”, a onda je svoje “predavanje” imao i Nijaz Alispahić, koji je govorio o djelima Šime Ešića. Mladi učenici OŠ “Ivan-Goran-Kovačić” su pristune upoznali o biografiji Šime Ešića, te o svim njegovim djelima. Mališani su, potom, odigrali predstavu “Saša želi brata”, koju su velikim ovacijama i aplauzima nagradili večerašnji gosti.

Učenice OŠ “Hasan Kikić” Šimi Ešiću su poklonili par pjesmica. Na kraju se i sam Šimo Ešić obratio sa riječima zahvale, te uz to je izrecitovao svoje dvije pjesmice, naravno, dječije. Zato ga djeca i vole. Ešić je nagradio pojedine učenike sa šest poklona, a za kraj istakako kako su ga djeca dirnula, te da ne pamti ovako dobre “Gradačačke književne susrete”.

Napominjemo da se program nastavlja i sutra, kada će od 10 do 11 sati pisci imati druženje sa djecom i mladima, uz realizaciju dječije emisije “Ringišpil”, koja je u izvedbi BH radija 1. Druženje će biti održano u sali Gradačačkog sajma.