Završen 47. Sajam šljive u Gradačcu

Danas je zatvoren 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu. Zbog pandemije koronavirusa ove godine su reducirani izložbeni kapaciteti na oko 2.500 m2 otvorenog i zatvorenog prostora. U četiri sajamska dana svoje proizvode i usluge prezentovalo je oko 150 izlagača iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ostvarila su se naša očekivanja jer se ovogodišnji sajam organizovao u posebnim okolnostima i smanjenim brojem izlagača. Iako ne kao prethodnih godina, zadovoljni smo posjetom i ostvarenim poslovnim kontaktima. Uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera posjetioci su mogli vidjeti izložene eksponate iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije ali i prezentaciju turističkih potencijala Bosne i Hercegovine. Vršene su prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava, rekao je Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Organizatori ističu da im je ove godine bio cilj očuvati tradiciju najstarije specijalizovane sajamske manifestacije u Bosni i Hercegovini u čemu su i uspjeli.

Zahvaljujemo se našim izlagačima koji su smogli snage da dođu na Sajam pod ovakvim okolnostima. Posebnu zahvalnost dugujemo našim sponzorima i pokroviteljima bez kojih se ne bi mogao zadržati kontinuitet ove sajamske manifestacije. Na sajmu su se prezentovale i četiri firme iz Valjeva iz Republike Srbije čime je ova manifestacija zadržala međunarodni karakter, kazao je Šabanović.

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive je najstarija specijalizovana privredna manifestacija u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 1969. godine pod nazivom “Dan šljive” i ovo je 25. sajam koji se održao u kontinuitetu od 1996. godine do danas.

Ulaz za posjetioce bio je besplatan.

Pokrovitelj: Vlada Tuzlanskog kantona, Vanjskotrgovinska komora BiH i Ministarstvo privrede Vlade Kantona Sarajevo.

Sponzori: Adriatic osiguranje d.d., Agroklub i Turistička zajednica TK.