spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Vlada TK donijela bitnu odluku za Gradačac a odnosi se na ispravku Odluke vezane za ulaganja sredstava vodnih naknada

Jedna od prvih inicijativa Mustafe Šakića, ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi TK-a, bila je ispravka Odluke iz 2017.godine, kojom je Gradačcu od vodnih naknada jedino pripadalo 400 000 KM na ime Vodosnabdijevanja Gradačca, a ostale projekte Gradačac nije mogao kandidovati.

Vlada je danas izmijenila svoju prethodno donesenu odluku kojom je Gradačcu omogućeno kreditno zaduženje u iznosu od 6.000.000,00 EUR, prilikom čega će se iz sredstava prikupljenih po osnovu vodnih naknada u periodu do 10 godina izvršiti refundacija dijela troškova nastalih realizacijom Projekta vodosnabdijevanja Općine Gradačac u iznosu do 2.000.000,00 EUR (oko 400.000,00 KM godišnje). Prvobitnom odlukom je bilo predviđeno da se Općina Gradačac, na ime odobrenih sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona za realizaciju ovog projekta, odriče prava učešća u raspodjeli ostalih sredstava prikupljenih po osnovu vodnih naknada za vrijeme otplate ovog zajma, izuzev u slučaju sanacije posljedica elementarnih nepogoda. Obzirom da je, analizom izdvajanja u prethodnim godinama, uočeno da su određene lokalne zajednice, među kojima i Općina Gradačac, bile oštećene u raspodjeli sredstava, današnjom izmjenom je, omogućeno da Gradačac i pored predviđene subvenciju troškova Projekta vodosnabdijevanja Općine Gradačac učestvuje u kandidiranju projekata koji će se finansirati kroz Program ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede.

Na današnjoj sjednici odobreno je 2.500,00 KM Udruženju pčelara „Pčela” Gradačac na ime organizovanja drugog sajma pčelarstva u Gradačcu sa međunarodnim ocjenjivanjem kvaliteta uzoraka meda, a koji je održan od 29 do 31. augusta u Gradačcu.

GIP

Vezane objave

Posljednje objave