spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Povodom treće godišnjice pokušaja puča sarajevska Vijećnica u bojama zastave Turske

U okviru obilježavanja godišnjice sprečavanja državnog udara u Turskoj kojeg su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO) pokušali izvesti 15. jula 2016., sarajevska Vijećnica osvijetljena je bojama turske zastave, javlja Anadolu Agency (AA).

U Vijećnici je prethodno održan komemorativni program i koncert povodom obilježavanja godišnjice sprečavanja pokušaja puča.

Također, ispred ovog jednog od simbola grada počela je “dežura za demokratiju“, po uzoru na građanske straže u julu 2016. godine na ulicama turskih gradova, a prisustvovali su joj član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ambasador Turske u BiH Haldun Koc i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa suprugama.

U Bosni i Hercegovini, pa samim tim i Sarajevu već nekoliko godina raznim manifestacijama i vjerskim programima obilježava se godišnjica sprečavanja udara na demokratiju u Turskoj, u čiju su zaštitu, bez obzira što su bili životno ugroženi, stali građani te zemlje.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula 2016. oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Sudovi u Turskoj su za pokušaj vojnog udara pokrenuli ukupno 289 postupaka, od kojih su presude izrečene u 265 slučajeva, a suđenja traju u još 24 slučaja. O izdajničkom pokušaju puča tužilaštva te zemlje su provela više od 100.000 istražnih postupaka.

Suđenja su završena u 265 slučajeva u kojima su osuđena ukupno 3.664 optuženika, uključujući 2.260 osuđenih na doživotne kazne zatvora i 1.404 osuđenika na zatvorske kazne u trajanju od jedne do 20 godina. U završenim sudskim parnicama oslobođeno je ukupno 2.609 optuženih.

Među osuđenicima na doživotni zatvor je i 1.206 osuđenih na višestruke doživotne zatvorske kazne, uključujući i 17 osuđenih na po 141 doživotnu kaznu. Na višestruku doživotnu robiju osuđen je 71 bivši general, 813 bivših oficira i 172 podoficira koji su učestvovali u krvavom pokušaju puča.

Izvor: AA (Agencija Anadolija)

Vezane objave

Posljednje objave