spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Novi mandatar za sastav Vlade TK je dr. Denijal Tulumović (SDA) iz Živinica

Na sjednici Povjereništva Kantonalnog odbora SDA je odlučena da će novi mandatar za sastav Vlade Tuzlanskog kantona biti  dr. Denijal Tulumović iz Živinica. Kako saznajemo, sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj će biti imenovana nova Vlada trebala bi biti održana već naredne sedmice.

“Tulumović je bio prijedlog Općinskog odbora SDA Živinice za mandatara i prihvaćen je jednoglasno˝ potvrdio je za Faktor predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK-a Midhat Čaušević.

Predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović  navodi za FTV kako je, nakon davanja mandata, deset dana rok za sastavljanje nove Vlade: “Mislim da će ti se procesi puno brže kretati i mislim da ćemo za sedam-osam dana imati kompletnu završenu proceduru”, istakao je Vujović.

Prof. dr. Denijal Tulumović predsjednik je Općinskog odbora SDA Živinice, a na izborima je bio nosilac liste za Parlament FBiH. Tullumović  obnaša  funkciju načelnika Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Kada je u pitanju raspodjela resora, vođeni su određeni pregovori. Tako će najvjerovatnije SDA-u pripasti četiri ministarstva, dok će dvojica bivših poslanika iz SDP-a, DF, SBiH i SBB dobiti po dva.

U SBB-u kažu da vjeruju da će Vlada Tuzlanskog kantona biti formirana do kraja jula. Na pitanje vjeruje li da će nova Vlada Tuzlanskog kantona doprinijeti razvoju kantona, poslanik SBB-a u Skuppštini TK Nedžad Hamzić za Fenu kaže:”Mislim da svaka vlada pa i ova ima istinske dobre namjere da se naš kanton razvija. Ali mnogo je faktora koji treba da se poklope, jer moram reći da je i prethodna Vlada imala dosta dobrih poteza i projekata i ostavila nam je dobar put. Nadam se da će nova vlada Tuzlanskog kantona prepoznati nedostatke prethodne vlasti i da će se izboriti da naši građani, koji su zaslužili bolji život, to i ostvare.”

Naša stranka koja ima dva mandata u Tuzlanskom kantonu nije pristala na formiranje vlasti sa SDA.”U tom smislu do današnjeg dana se ništa nije promijenilo. Konkretno, Naša stranka neće podržati procese koje provodi SDA. Vrijeme će pokazati, ali smatramo da formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu na ovakav način nije dugoročno rješenje”, rekao je Feni  predsjednik Naše stranke Tuzlanskog kantona Mirsad Čamdžić.

Podsjećamo, novu većinu u Tuzlanskom kantonu čini devet zastupnika SDA, tri zastupnika DF-a, po dva SBB-a i SBiH, zastupnici Žarko Vujović i Husein Tokić, te Smajo Mandžić iz PDA.

Povjereništvo Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla u ponedjeljak je donijelo odluku o isključenju iz stranke Žarka Vujovića i Huseina Tokića.

(Izvor: TIP.ba)

Vezane objave

Posljednje objave