spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Potpisan aneks kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu

Od početka naredne godine prosvjetnim radnicima, uposlenicima u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, bit će povećana lična primanja. Rezultat je to danas potpisanih aneksa kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, kao i sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaće, najniže plaće, iznosa naknade za ishranu u toku rada i iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora za zaposlene u oblastima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja.

Povećanjem osnovice i koeficijenata za obračun plaće uposlenici u ovim oblastima imat će ukupno povećanje plaće od 8,6%, topli obrok veći za jednu KM po izrađenom danu, te naknadu za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od 50% prosječne neto plate u FBiH, odnosno oko 500 KM.

„Današnjim potpisivanjem ovih aneksa kolektivnih ugovora, potvrdili smo još jednom našu socijalnu osjetljivost i potrudili se da svim prosvjetnim radnicima, pokažemo da ih izuzetno uvažavamo i cijenimo. Svjesni smo da su oni zaslužili i više, ali ovo su trenutno maksimalne mogućnosti Kantonalnog budžeta”, rekao je danas premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, te se svim članovima pregovaračkog tima sindikata zahvalio na korektnom odnosu i iskazanom razumijevanju.

Kroz ovako ostvareno socijalno pregovaranje i partnerstvo, stečene su snažne pretpostavke za unutrašnju stabilnost Tuzlanskog kantona.

„Osim ovih materijalnih prava koje smo definirali kroz sporazume, danas potpisanim aneksima kolektivnih ugovora definirali smo i dodatna pitanja koja će oveliko poboljšati status prosvjetnih radnika. Ovi aneksi imaju svoju finansijsku snagu, ali i snagu poštovanja prema prosvjetnom radniku i snagu shvatanja”, kazao je danas ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković ističući da je ovaj Kolektivni ugovor proširen i na zaposlene u ustanovama kulture koji plaće i naknade primaju sa Budžeta TK, a koji do danas nisu bili obuhvaćeni Kolektivnim ugovorom.

„Ovi sporazumi i aneksi nose najveće povećanje primanja za uposlenike u obrazovanju u posljednjih desetak godina”, zaključio je ministar Baraković.

Tako na primjer, potpisanim aneksima danas je predviđeno, između ostalog, uvećanje godišnjeg odmora po osnovu učešća u oružanim snagama BiH, povećanje plaćenog odsustva sa posla dobrovoljnim darivaocima krvi sa 1 na 2 dana, sistematski pregled jednom svake dvije godine umjesto jednom svake četiri godine, kako je to trenutno stanje. Definisani su otežani uslovi rada u srednjoj školi sa dodacima na plaću, i dodatke na plaću koji se ostvaruju određenim aktivnostima nastavnika i drugih uposlenika u školama. Regulisana je i naknada za prijevoz ukoliko ne postoji organizirani prijevoz na relaciji na kojoj nastavnik putuje, kao i niz drugih materijalnih i nematerijalnih prava koji znatno utječu na status prosvjetnih radnika u Tuzlanskom kantonu.

„Ovo je paket, jer nije sve sadržano u povećanju plaća. Ovaj aneks Kolektivnog ugovora je nama jako važan iz više razloga. Bolje smo definisali određene stvari i radno- pravnih odnosa, npr. prekovremeni rad, po prvi puta smo proširili poglavlje otežanih uslova rada, čime smo, između ostalog, dali i podršku inkluziji, predvidjeli smo i uvođenje u pravo na viši platni razred doškolovanih radnika, zadržavanje viših stručnih zvanja nakon 25 godina radnoga staža…” kazao je između ostalog predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona Sumedin Kulović dodajući da se u apsolutnim iznosima povećanje za uposlenike sa visokom stručnom spremom bez povećanja toplog obroka kreće nešto iznad 100 KM.

„Tokom protekla dva mjeseca vodili smo težak pregovarački proces. Na obostrano zadovoljstvo, ali prije svega na zadovoljstvo našeg članstva postigli smo dogovor koji je krunisan današnjim potpisivanjem sporazuma i aneksa. Važno je da smo po prvi puta od kad postoji Tuzlanski kanton pokrili i djelatnost kulture, odnosno ustanove kulture koje plaće i naknade primaju iz Budžeta Tuzlanskog kantona” rekao je predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine Admir Terzić.

„Veliko je zadovoljstvo bilo prisustvovati današnjem potpisivanju. Ovim poboljšavamo status uposlenika u oblasti visokog obrazovanja. Uporedo mi sa Vladom radimo i na pripremi Kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja i veoma smo blizu dogovora. Vlada je pokazala razumijevanje za naše potrebe, ali i za statusna pitanja uposlenika u ovoj oblasti na čemu se želim zahvaliti Vladi Tuzlanskog kantona”, kazao je predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata visokog obrazovanja Adnan Hodžić.

Vezane objave

Posljednje objave