Obilježena oslobodilačka akcija “Istok 94” u Gradačcu

0

U sklopu tradicionalne manifestacije “Rađanje slobode” u organizaciji Saveza boračkih organizacija Grada Gradačac danas je obilježena oslobodilačka akcija “Istok 94”. Prije 28 godina oslobođena su privremeno okupirana sela i zaseoci  Sibovac, Unkići, Liporašće i Huskići.

Na Svečanoj akademiji kroz historijski referat i izlaganje zamjenika k-danta i NŠ 107 Vmtbr i k-danta 213 Vmtbr gosp. Sadana Imamovića  evocirane su uspomene na hrabru borbu branilaca Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je pozdravio prisutne i čestitao svim pripadnicima gradačačkih brigada ovaj veoma važan datum u novijoj historiji Gradačca. “… možemo jasno reći da se mi s ponosom prisjećamo svih ovih dešavanja i na ove godišnjice iskazujemo dužno poštovanje prema onima kojih nažalost više nema s nama i koji su temelje Bosne ugradili svoje živote…”

Nakon polaganja cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata “ ’92-‘95” zvanične delegacije su odale počast i na spomen obilježjima u MZ Sibovac, Škorići, Bagdale-Ahmetaši, Mionica I, Mionica centar i Mionica II.