Obilježena 28. godišnjica masakra nad civilima na putu Gradačac-Ormanica

0

Na spomen obilježju na putu Gradačac – Ormanica obilježena je 28. godišnjica masakra koji se desio 30. juna 1992 godine u naseljenom mjestu Kerep. U ovom stravičnom masakru stradalo je 16 civila koji su se kretali ovom putnom komunikacijom i nalazili na okolnim poljoprivrednim imanjima. Tim povodom okupile su se preživjele žrtve, porodice i prjatelji ubijenih, delegacije javnog i političkog života Gradačca i odale počast poginulim uz prigodan program prisjećanja.

Tog dana agresor je iz pravca Avramovine pokušao presjeći saobraćajnicu regionalnog puta Gradačac-Ormanica u naseljenom mjestu Kerep. Ovim napadom Gradačac bi bio u potpunom okruženju. Broj poginulih bi bio sigurno veći da hrabrom akcijom gradačačkih boraca,mještana naselja Kerep i okolnih naselja ovaj napad je zaustavljen i nanesen težak poraz agresoru uz zapljenu borbenih sredstava.

 

Za ovaj ratni zločin još niko nije procesuiran i s tim u vezi tražimo od nadležnih institucija pokrenu postupak odgovornosti i da kazne krivce, izjavio je Munever Beširović, predsjednik Saveza boračkih organizacija općine Gradačac.

 

 

Gradonačelnik mr.sci Edis Dervišagić je rekao da je na nama, na onima koji su preživjeli period 92.-95., na sadašnjim generacijama koje trebaju razumjeti ovakve događaje kako ne bi zaboravili žrtve koje su ugrađene u temelje Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Saveza boračkih organizacija povodom obilježavanja godišnjice masakra obišli su članove porodica tragično stradalih građana Gradačca.