spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

U prostorije Biblioteke „Alija Isaković“ stigao drugi dio legata Mustafe Imamovića

U prostorije Biblioteke „Alija Isaković“ stigao je drugi dio legata Mustafe Imamovića. Predstoji dugotrajni posao obrade i formiranja spomen sobe posvećene profesoru Mustafi Imamovicu, koji nas je zadužio svojom ostavštinom.

Nedavno je Gradsko vijeće Gradačac odredilo naziv ulice sa imenom uvaženog profesora. Ulica Mustafe Imamovića, prostire se od zapadne Karaule-kompleksa starog grada Zmaja od Bosne do izlaska na Sviračku ulicu kod istoimene Džamije.

Biografija Mustafe Imamovića:

Mustafa Imamović (29. januar 1941 Gradačac- 23. januar 2017. Sarajevo), bosanskohercegovački historičar države i prava.

Imamović je rođen 29. januara 1941. godine u Gradačcu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je profesor historije države i prava na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Tokom univerzitetske karijere predavao je na pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Mostaru i Rijeci. Također je predavao na Odjeljenju za historiju Yale Univerziteta (New Haven), te na više drugih univerziteta u SAD.

Autor je monografija Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak BiH 1878-1914, za koju je dobio republičku nagradu za nauku “Veselin Masleša”, zatim Bosanski Ustav i Bošnjaci u emigraciji. Koautor jemonografija Muslimani i bošnjaštvo i Ekonomski genocid nad Muslimanima, kao i knjige Bosna i Hercegovina od najstarijih vremena do kraja drugog svjetskog rata.

Autor je i koautor nekoliko univerzitetskih i srednjoškolskih udžbenika. Uz to je objavio oko 350 studija, rasprava i članaka iz historije političkih i pravnih institucija BIH i bivše Jugoslavije, političkog i kulturnog razvitka Bošnjaka, različitih aspekata jevrejske historije i općenito razvitka civilizacije. Bio je urednik i član redakcije više časopisa i enciklopedija. Do sada mu je više radova prevedeno i objavljeno na engleskom, njemačkom, španskom, albanskom, turskom, arapskom i perzijskom jeziku.

Umro je 23. januara 2017. u Sarajevu.

GIP/Biblioteka “Alija Isaković”

Vezane objave

Posljednje objave