Nova školska godina u Tuzlanskom kantonu počinje 2. septembra

0

Nova školska 2019/2020. godina u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine kreće 2. septembra.

Iznimka je Zapadnohercegovački kanton gdje će učenici u školske klupe sjesti 9.septembra, a istoga dana škola kreće i za učenike prvih razreda osnovnih škola u Posavskom kantonu.

“Tim povodom, svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine želim sretan početak nastave, sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe sa uspjehom i dobrim rezultatima”, izjavila je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.

Podsjetila je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ove godine sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja potpisalo ugovore o financiranju i sufinanciranju nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, za što je u budžetu za ovu godinu osigurano 600.000 maraka.

U proteklom četverogodišnjem mandatu Ministarstvo je za nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 2,41 miliona maraka, a u okviru tog projekta omogućeno je 374.176 besplatnih udžbenika za 59.222 učenika.

Cilj je da se svakom djetetu omoguće približno isti uvjeti za sticanje znanja, odnosno stvore kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Izvor: BHRT