spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Na press konferenciji otkriveni detalji ambijentalnog performansa i promocije knjige „Dnevnik seobenog lica“

Danas je u objektu Kule „Zmaja od Bosne“ u Gradačacu održana press konferencija na kojoj je najavljen ambijentalni performans – promocija knjige „Dnevnik seobenog lica“, koji će se održati u četvrtak, 24.juna 2021.godine u kompleksu Gradine sa početkom u 20,00 sati.

Na press konferenciji su se obratili Husein Kujraković u ulozi producenta i domaćina jer je Biblioteka „Alija Isaković“ organizator te Šemsudin Gegić u ulozi režisera i autora knjige „Dnevnik seobenog lica“.

„Naš uvažni pisac, režiser, Šemsudin Gegić, je bio kod nas u Gradačcu na promociji knjige „Ne daju mi oči da šutim“ i tada se rodila ideja da objavimo knjigu „Dnevnik sobenog lica“, S obzirom da je to veći projekat, stupili smo u kontakt sa Gradskom bibliotekom u Zenici i zajedno sa njima ušli u projekat izdavaja knjige. Knjiga će prvi put biti predstavljena 24. juna u prostoru Gradine. Došli smo na ideju da napravimo jedan ambijentalni performans…, jedan zahtjevan projekat. Naša želja, i volja nas iz Biblioteke, bila je da taj dašak kulture i toga što do sada nismo vidjeli prenesemo uz redateljsku palicu Šemsudina, uz njegov osobiti stil, da to prenesemo i našim građanima u Gradačcu“, kazao je Husein Kujraković, direktor Biblioteke „Alija Isaković“ i producent ovog projekta.

Tokom press konferencije obratio se i Šemsudin Gegić, autor knjige „Dnevnik seobenog lica“ koji je između ostalog otkrio nekoliko detalja tog ambijentalnog performansa:

„Dnevnik seobenog lica“ kao ambijentalna forma predstave je uistinu specifično i ja ga tako režiram. To je moj rukopis po kojem sam poznat u bivšoj Jugoslaviji, kasnije u Bosni, a evo i nekim Evropskim konotacijama. A zašto je specifičan? Bočne kapi-kule će biti zatvorene, i neće biti ulaza, a glavni ulaz će biti na kapi-kuli kod Husejnije džamije. Tu kreće program koji će po nekoj mojoj procjeni trajati oko sat vremena, u kome će se publika inkorporirati u sami dramski tok i sami život ambijentalne predstave. Publika paralelno postaje sudionik izvedbenoga performansa na cijeloj Gradini u procesiji, koja će se odvijati od kapi-kula do Biblioteke pa do Kule Husein kapetana Gradaščevića, gdje će se odvijati ključna scena.“

Na performansu učestvuju: Armin Omerović, Ida Tursić, Alma Subašić, Snežana Dujmović, Željko Grahovac, Mira Sarić, Amar Jugović, Edis Derviškadić, Haris Abdagić, Dževdet Tuzlić te članovi Teatra i KUD-a „Zmaj od Bosne“ Gradačac.

„Dnevnik sobenog lica“ je knjiga koja je objavljena u izdanju  JU Biblioteke „Alija Isaković“ iz Gradačca i Gradske biblioteke Zenica, u potpisu  velikog stvaraoca, bosanskohercegovačkog dramskog pisca, pripovjedača, pozorišnog, filmskog i TV-režisera i dokumentariste Šemsudina Gegića Šemsa.

„Dnevnik seobenog lica“ nastajao je u razdoblju od skoro tri godine; dnevni zapisi, sažeti po sedmicama, objavljivani su na USA/BiH portalu kliker.info – gdje su dostizali rekordnu čitanost. Autor je ovdje ispisivao i ispovijedno-dnevničku i pripovjedačku prozu, kao i sjajne mikroeseje, te poticajne fragmente svojih dramskih tekstova – multižanrovski profilirajući svoje pismo kao kreativno očitovanje svestranog umjetnika:

„Za takvo šta je neophodno imati jedinstven dar, osjećanje za jezik, književnu pismenost, kao i onu multižanrovsku/poliaspektnu sposobnost – da se i u riječi, i u zvuku, i u slici, i u viziji, i u fotografiji stvarnosti suvereno krećeš, kao da je to jedan isti medijum: medijum tvoračke genijalnosti!“ (izvod iz Predgovora Halila Šetke, urednika portala kliker.info)

„…figure iz ovih zapisa naprosto nas zabljesnu jarkim kondenzovanim karakterizacijama, očitovanjima i dijalozima, dajući autoru ‘šlagvort’ da na malom prostoru, u jednom fragmentu ili na jednoj stranici, izrazi ne samo svoje ljudske emocije, empatiju i razumijevanje – već i da na vrlo efektan način sažme i u blistavim poentama izrazi svoju prosudbu, kritički stav pa ponekad i bunt spram svega onog što nas ugrožava, okiva ili ponižava kao ljude, u ovom svijetu takvom kakav je: sve hladnijem, indiferentnijem i okrutnijem prema izvornim životnim i duhovnim vrijednostima i prema humanitetu generalno.“ (izvod iz Pogovora Željka Grahovca, redaktora i recenzenta ovog izdanja).

Knjiga će se uskoro naći u bibliotekama širom Bosne i Hercegovine, kao i u slobodnoj prodaji, a centralna promocija je planirana u četvrtak 24.juna 2021.godine, u Gradačcu, opet simbolično, pored Bijele kule Zmaja od Bosne. Bit će to multimedijalna promocija (performans seobenih lica) u režiji autora knjige, koji je na ovaj događaj došao iz Milana (Italija), gdje se trenutno liječi od raka pluća. Želja mu je u „domovini seobenih lica“, s junacima svog dnevnika koji je pisao tri godine, ponovo odživjeti i performansom „oživjeti“ napisano.

“Knjiga Dnevnik seobenog lica je ukoričeni izbjeglički zavežljaj u kojeg je stala domovina sa svojom pitomom i divljom prirodom, lijepim i ružnim pričama, dobrim i lošim licima, sa svojim radiom u kojemu, kao u sjećanju, žive glasovi izgubljenih uspomena seobenih lica. Ništa kao putevi ne može kuću opustošiti – moto je ove knjige u kojoj i sam pisac postaje seobeno lice.” (Šemsudin Gegić, autor knjige)

Vezane objave

Posljednje objave