Gradonačelnik donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane od grada

0

Na današnjoj devetoj vanrednoj sjednici Štaba Civilne zaštite Grada Gradačac razmatrana je preliminarna informacija o štetama nastalim djelovanjem grada, u nedjelju 07.06.2020., na području grada Gradačac.

Prema zvaničnim podacima koje smo dobili od strane JP Protivgradna preventiva RS, u nedjelja 07.06.2020. zbog „ zabrane korištenja vazdušnog prostora, zbog bezbjednosti avio saobraćaja, iznad područja lokalnih uprava Gradačac, Doboj i Derventa u terminu 18.09 – 18.27 časova koja je izdata od strane kontrole leta Tuzlanskog aerodroma onemogućila je kontinuitet dejstva i uticala na njegov kvalitet čime su prouzrokovane neželjene pojave grada. Od strane strijelaca na terenu prijavljena je pojava sugradice u pljusku na području Vukosavlja, a pojava grada u olujnom nevremenu na prostoru Gradačca i Dervente. Tokom dana 07.06.2020. godine ispaljene su 92 protivgradne rakete sa 37 protivgradnih stanica“.

Nažalost ovo nije bilo dovoljno da se područje grada Gradačac odbrani od grada zbog čega je počinjena velika materijalna šteta na poljoprivrednim usjevima a posebno na voćnim kulturama.

Preliminarna informacija je prihvaćena od strane članova Štaba CZ Grada Gradačac a na osnovu iste Štab donosi zaključak Gradonačelniku o donošenju Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće od grada na području grada Gradačac.