spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

U Tuzlanskom kantonu pretprljene velike štete na usjevima zbog olujnog nevremena

Zbog olujnog nevremena koje je pogodilo Tuzlanski kanton u prethodnih nekoliko dana, velike štete pretrpjeli su poljoprivrednici, uglavnom voćari. U nekim dijelovima kantona, štete  na voćnjacima su stopostotne, a oporavak  može potrajati i do nekoliko godina. Najveće štete zabilježene su u Gradačcu. Čak dvije trećine pogođenih voćnjaka su na ovom području. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona pomoći će voćarima da pokriju dio svojih troškova koji su imali prilikom proljetnih radova.

Autor: Dino Dropić

Obilne kišne padavine, a ponegdje i grad u Tuzlanskom kantonu napravili su velike štete na voćnjacima. Osim Gradačca, velike štete zabilježene su još i u Gračanici, Srebreniku, Kalesiji i Lukavcu. Mionica, Novalići, Međeđa i  Rajska  samo su neke od mjesnih zajednica koje su usljed jakog nevremena pretrpile velike štete. Na određenim voćnjacima  upitno je  ubiranje plodova. U narednom periodu potrebno je sanirati štete na krošnjama, kako bi zaštitili svoje voćnjake od daljeg propadanja i insekata.  Za oporavak  je, ističu stručnjaci potrebno  nekoliko godina.

“Štete su ogromne na voćnjacima  koji su zahvaćeni padanjem leda,100 postotne štete. Nije to samo šteta koja će se ogledati ove godine u proizvodnji već štete koje će imati posljedice u naredne dvije do 3 godine, jer znamo da u voćarskoj proizvodnji voćari ove godine rade za narednu godinu jer sam prirodni proces stvaranja pupova i plodova traje u prosjeku do 2 godine. Ovi voćari sada potrebno je da urade potpunu rekonstrukciju svojih krošnji, da izvuku nove rodne grane, a za to je potrebno  do 3 godine. Prevashodno je potrebno izvršiti tretiranja i zaštitu voćnjaka da ne dođe do pojave gljivičnih bolesti jer to su sada ranjena stabla koja su izuzetno izložena takvim pojavama, zatim pojava insekata i svega toga. Voćar i dalje mora ulagati i investirati u zaštitu svojih voćnjaka, a ustvari nema  nikakvog prihoda ove godine”, rekao je Suad Selimović sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

 Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona u narednom periodu donijet će odgovarajući program, kako bi pomogli voćarima i poljoprivrednicima da nadoknade dio finansijskih troškova koje su imali prilikom proljetnih radova.

“Naš zadatak kao ministarsvta jeste, kako bi mogli pomoći poljoprivrednim proizvođačima da program naš koji ćemo donijeti u narednim danima koji se odnosio na voćarstvo i poticaj po kilogramu promijenimo na poticaj po hektaru. Na taj način ćemo obezbijediti ljudima da ipak dio svojih troškova koji su imali prilikom proljetnih radova na voćnjacima obezbijede preko ovog programa poticaja. Poticaji koji se odnose na ovu godinu. Dosadašnji programi su bili 10 feninga po kilogramu ubranog voća.Međutim, neće biti poticaj sad kad imamo totalnu štetu, morat ćemo taj program preusmjeriti da bude poticaj po hektaru”, istakao je Mustafa Šakić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona.

Iz Kantonalne privredne komore Tuzla ističu kako će voćarima  pružiti svu potrebnu stručnu pomoć, kako  bi zaštitili svoje voćnjake od gljivičnih bolesti i insekata i time spriječili još veću štetu.

Izvor: RTVTK/Dino Dropić

Vezane objave

Posljednje objave