U Mediđi Donjoj osnovano Udruženje mladih „Futura“

U četvrtak, 10.09.2020. godine, u prostorijama MZ Mediđa Donja održana je  osnivačka skupština Udruženja mladih “Futura”.

Danas su mladi ljudi ključni dio populacije koji može i treba voditi proces demokratizacije društva u Bosni i Hercegovini i regiji. Oni imaju najbolje pretpostavke i razloge da poboljšavaju stanje u kojem se nalaze. Da bi to bilo moguće, neophodna su im afirmativna zakonska rješenja, strateško opredjeljenje politike i društva, te strukture i kapaciteti koji će stajati na raspolaganju za njihovo djelovanje. Kratko rečeno, važna je opredijeljenost donosilaca odluka za uspješnu i održivu politiku prema mladima.

Ukratko, naši ciljevi i djelatnosti na koje žemo biti fokusirani su:

  • Kulturni sadržaj (učestvovanje u organizaciji bajramsko i kulturnog programa, ogranizovanje predstava, razne izložbe, književni susreti itd.)
  • Sportski događaji ( organizovanje biciklistički utrka, turnira u stonom tenisu, fudbalskih turnira, razna dešavanja i atrakcije u oblasti sporta)
  • Humanitarne akcije ( pomoć i podrška zdravstveno-cojilano ugroženim osobama)
  • Razvoj turizma ( organizovanje druženja na obroncima planine Trebave uz kulinarski i kulturni sadržaj, planinarski pohodi, kampovanje itd.)
  • Promocija održivog razvoja (zaštita okoliša i prirodnih resursa kroz angažman pošumljavanja i čišćenja loklanih zajednica kako ne bismo ugrožavali budućnost nadolazećih generacija/naraštaja a kroz aktivnu saradnju sa predstavnicima vlasti i kompanijama/preduzećima, itd.)

Udruženje je osnovala grupa mladi većinom visokoobrazovanih entuzijasta , koji su spremni kreirati novu priču i sprovoditi razne akcije i projekte na nivou lokalne zajednice, našeg grada i Bosne i Hercegovine.

Stoga se nadamo da žemo sa Vaše strane biti medijski propraćeni, a ujedno u narednom periodu ostvariti i saradnju. U prilogu Vam dostavljamo i fotografije sa osnivačke skupštine.