spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Svečano otvoren Sajam šljive u Gradačcu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, danas je u Gradačcu otvorio 49. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene indrustrije – Sajam šljive. Na oko 5000 metara kvadratnih u naredna četiri dana predstavit će se blizu 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i Turske.

Svečanu vrpcu presjekli su Fadil Novalić, pemijer Federacije BiH, Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Kako je istaknuto na svečanoj ceremoniji, ovogodišnji sajam u Gradačcu je prilika za prezentaciju dostignuća, oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Posebno je istaknuta potreba zajedničkog angažmana svih nivoa vlasti, nauke, struke, poljoprivrednog i indstrijskog sektora, kako bi se odgovorilo sve izraženijem problemu klimatskih promijena koje utiču i na proizvodnju i plasman hrane.

Naš ozbijlan zadatak je uhvatiti se u korak sa svjetskim dostignućima u zaštiti poljoprivrede usjled klimatskih promijena. Važna nam je domaća proizvodnja jer hrane će uvijek biti ali je pitanje po kojoj cijeni. Ulaganje u nauku je intervencija za budućnost, jer tako ulažemo u poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju. Poljoprivreda treba ostati sektor od strateškog značaja za Bosnu I Hercegovinu kako bismo mogli adekvatno odgovoriti sve većem uvozu, rekao je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu, prof.dr. Muhamed Brka.

Ovom prililikom istaknuto je kako su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, ali i Vlade Tuzlanskog Kantona i Kantona Sarajevo izdvojili značajna sredstva za poticaje poljoprivredne proizvodnje kao i ublažavanja posljedica poskupljenja.

U budžetu Federacije za te namjene izdvojeno je 106 miliona KM dok je Vlada Tuzlanskog Kantona izdvojila rekordnih 11,5 miliona KM. A Vlada Kantona Sarajevo osim što je povećala poticaje za poljoprivrednu proizvodnju je osigruala otkup tržnih viškova u protekle dvije godine.

Konstatirali smo da nam se vremena mijenjaju, ali isto tako mi moramo mijenjati svoju politiku prema poljoprivredi. Osjetili smo na ove dvije krize da poljoprivredna roba nije samo roba na tržištu i vidjeli smo da države zatvaraju svoja tržišta i čuvaju. Tako da mi smo se odlučili da primijenimo paradigmu ponašanja u poljoprivredi da ubuduće dovoljno proizvodimo osvnovih životnih namirnica za građane Bosne i Hercegovine, rekao je Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine

Ono što je potrebno Bosni i Hercegovini, ali i svijetu je da se okrenemo poljoprivrednoj proizvodnji, jer vremena nisu tako sjajna, a prevladat možemo samo ako prehranimo ljude. Ovaj sajam je garancija da će i prehrambena industrija i prehrana uspijevati, rekao je Stjepan Mesić.

Sajam šljive u Gradačcu je mjesto na kojem bi se trebalo u buduće razgovarati o položaju poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje, donositi prijedloge i ideje na koji način odgovoriti aktuelno trenutku u oblasti agrara, posebno plasmana voća, među kojima je šljiva najznačajniji izvozni proizvod.  Zbog toga zadatak je da se brendira gradačačka šljiva, ali i da se, kako se danas moglo čuti, izgradi novo sajmište u Gradačcu koje bi bilo otvoreno za jubilarni 50. Sajam šljive.

Iskoristili smo priliku da i više nivoe vlasti podsjetimo na značaj ove manifestacije i vjerujemo da ćemo uz finansiranje sa različitih projekata naći mognućnosti da na području užeg jezgra Gradačca izgradimo jedno kvalitetno sajmište, rekao je gradonačelnik Edis Dervišagić.

Vezane objave

Posljednje objave