Promovisana knjiga „Srebrenička tragedija-Poslije smrti civilizacije“

U organizaciji JU Javna biblioteka “Alija Isaković” u Gradačcu je promovisana knjiga „Srebrenička tragedija-Poslije smrti civilizacije“ autora Mensura Pavice. Promotori knjige bile su mr. Naida Ljuma i mr.  i mr. Amela Delić.

Riječ je o filozofskoj drami koja postavlja pitanje da li je ljudska civilizacija preživjela genocid u Srebrenici ili su tim genocidom negirani osnovni civilizacijski principi.

Autor ovog djela je apsolvent Odsjeka za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Mensur Pavica.  Pavica je filozof, pjesnik, eseist i kritičar. Rođen je 1983. godine u Sarajevu.

Autor tvrdi da civilizacija koja pretenduje da se zove civilizacijom nije smjela dopustiti čin genocida u Srebrenici. A pošto ga je dopustila, civilizacija je mrtva. Jedini način da se civilizacija ponovo rodi jeste, kako autor kaže, da garantira da se Srebrenica više nikada i nikome ne ponovi, a savremena civilizacija nije u stanju dati takvu garanciju. Svakog onog ko negira genocid autor doživljava mrtvim, a svaku srebreničku žrtvu proglašava življom od ovakvih moralnih mrtvaca i utvara.

 

GIP