spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Promovisana knjiga „Predodređenje“, autora Edina Urjana Kukavice

Na terasi JU JB „Alija Isaković“ u Gradačcu promovisana je knjiga „Predodređenje“ bh književnika Edina Urjana Kukavice. O romanu je veoma nadahnuto govorio i promotor Irfan Gazdić.

Riječ je o četvrtom romanu dr. sci. Edina Urjana Kukakvice, jedinstvenog po tome što jedini piše u tri intrigantne oblasti – knjiženoj, politološkoj i tesavvufskoj.

„Predodređenje“ je roman koji nije roman, priča koja nije priča, književnost koja to nije, bar u onom klasičnom smislu. To je jedna, recimo, konceptualna disformacija nečega što bi trebalo da bude neispričana priča o zemlji, ističe autor ove knjige.

 

Navodi kako priču, koja nema ni klasične romaneskne likove, ipak priča did Mislav, posljednji bosanski did te svu priču koja je, imaginarij, fantazmagorija, priča kroz san u vidu otkrivenja koja se njemu pokazuju u slikama.

 

Dr. Kukavica u svom romanu Bosnu i Hercegovinu predstavlja kao svezemlju i središte suvremene civilizacije u smislu da nema većeg i važnijeg događanja u zadnjih 2.000 godina, a da se na neki način – uglavnom izravno – nije odrazilo na ovu zemlju.

 

Bosna i Hercegovina u „Predodređenju“ nije teritorija, nije zemlja, nije država… Bosna je puno više od toga i neusporedivo više nego što riječi mogu dočarati. Bosna je, kako objašnjava dr. Kukavica, jednostavno, koncept.

 

Vezane objave

Posljednje objave