spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Područje Gradačca pogodilo olujno nevrijeme

Jučer u poslijepodnevnim satima područje grada Gradačac je pogodilo veliko nevrijeme praćeno kišom, vjetrom i gradom koji je na pojedinim mjestima napadao debljine dvadeset centrimetara. Grad je napravio veliku štetu na poljoprivrednim gazdinstvima. Stradali su poljoprivredni usjevi, pšenica, kukuruz, povrće, voćnjaci, a štete ima i na infrastrukturi.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je danas sa saradnicima posjetio oštećene poljoprivredne proizvođače i pogođena naselja. Tokom posjete uvjerio se u štetu koja je ogromna i istakao „ žalosno je pogledati ove voćnjake i uloženi trud koji je u kratkom vremenu nevrijeme uništilo“. „ Posebno teško pada činjenica da Gradačac ima protivgradnu žaštitu, stanice postavljene na čitavom teritoriju grada Gradačac, ali je ta protivgradna odbrana jučer djelovala ograničeno a u periodu kada je trebala da djeluje najvećim intenzitetom bilo je zabranjeno njeno djelovanje“.

 

Prema zvaničnim podacima koje smo dobili od strane JP Protivgradna preventiva RS, jučer (nedjelja 07.06.2020.)“ Zabrana korištenja vazdušnog prostora, zbog bezbjednosti avio saobraćaja, iznad područja lokalnih uprava Gradačac, Doboj i Derventa u terminu 18.09 – 18.27 časova koja je izdata od strane kontrole leta Tuzlanskog aerodroma onemogućila je kontinuitet dejstva i uticala na njegov kvalitet čime su  prouzrokovane neželjene pojave grada. Od strane strijelaca na terenu prijavljena je pojava sugradice u pljusku na području Vukosavlja, a pojava grada u olujnom nevremenu na prostoru Gradačca i Dervente. Tokom dana 07.06.2020. godine ispaljene su 92 protivgradne rakete sa 37 protivgradnih stanica“.

 

Gradonačelnik je zakazao i 8. vanrednu sjednicu Štaba CZ Grada Gradačac koja će se održati u utorak 09.06.2020. godine. Na istoj razmatrat će se Preliminarni izvještaj o štetama nastalim djelovanjem grada Gradačac. Po preliminarnim izvještajima je izvjesno da će se sutra na zakazanoj sjednici donijeti odluka o proglašenju stanje prirodne nesreće uzrokovane gradom.

GIP/Grad Gradačac

Vezane objave

Posljednje objave