Održana manifestacija Izbor sportiste godine – Gradačac 2021

Večeras je u sali za sjednice „Sportske dvorane“ u organizaciji Sportskog saveza grada Gradačac, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Gradačac i gradonačelnika, gosp. Edisa Dervišagića, održana dodjela priznanja i zahvalnica najboljim sportistima, sportskim klubovima, sportskim radnicima  i trenerima u invalidnoj i validnoj kategoriji u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Gradonačelnika Grada i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije „Izbor sportiste godine Gradačac 2021“, Edis Dervišagić se obratio prisutnima i ovom prilikom javno se zahvalio i čestitao ekipama i pojedincima koji su postigli zapažene rezultate u 2021. godini. Istakao je da će u narednom periodu se nastaviti trend finansiranja sporta na području grada gradačac budući da je u protekloj godini za te potrebe izdvojeno iz gradskog budžeta oko 600.000 KM. Osim novčane podrške nastavit će se i ulaganje u sportku infrstrukturu koja je također potrebna kako bi se ostvarili dobri rezultati.

 

Stručni žiri „Izbora sportiste godine“ imenovan od strane predsjedništva Sportskog saveza grada Gradačac izvršio je uvid u pismene prijedloge sportskih klubova. Na osnovu rezultata klubova i pojedinaca utvrđen je prijedlog žirija i kao takav je dostavljen Predsjedništvu na verifikaciju. Predsjedništvo Sportskog saveza je na svojoj sjednici održanoj 10. juna 2022. godine donijelo konačnu odluku o proglašenju najuspješnijih u sportu na području grada Gradačac u 2022.godini.

U seniorskoj kategoriji u pojedinačnom sportu trećeplasirani je Anes Bilajac, Kung fu wu shu klub „Pesnica od Bosne“ Gradačac . Instruktor Cin-Na samodbrane, 6. Stepen Yuan Ving Tsua. Državni prvak u Light Sanda borbi i šampion BiH u Kick Light borbi na državnom prvenstvu održanom u Brčko Distriktu. Na istom takmičenju okitio se zlatnom medaljom u Taolu formi duga motka “Ma kwun”. U istoj kategoriji osvojio je prvo mjesto na Međunarodnom otvorenom prvenstvu Srbije održanom u Somboru.

Drugoplasirana je Nusreta Bećirović, članica KK „Tempo“ Gradačac. Majstor karatea, crni pojas 2. dan. Sa seniorskim kata timom osvojila je bronzanu medalju na Federalnom karate prvenstvu u Zenici. U prošloj godini na takmičenjima u Bosni I Hercegovini osvojila je 5 zlatnih medalja te po dvije srebrne i bronzane medalje u ekipnim i pojedinačnim kategorijama.

Najuspješniji senior u kategoriji pojedinačnih sportova za 2021. godinu je Sadin Mulahalilović, član KBS „Zmaj“ Gradačac i reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Pobjednik Svjetskog kupa za karatiste U-21 održanog u Poreču (Republika Hrvatska) borbe – 84 kg, i sedmoplasirani na Evropskom prvenstvu U-21 održanom u Finskoj u kategoriji borbe -84 kg.

Sadinovi rezultati su izuzetni ukoliko znamo da je imao tešku povredu i da se uspješno opravlja a potvrda toga stigla je sa nedavnog takmičenja “GRAND PRIX SARAJEVO”, gdje Sadin ponovo stao na pobjedničko postolje.

Najuspješniji senior u ekipnim sportovima za 2021. godinu je Edin Zrnić, član RK „Gradačac“ Gradačac.

Dugogodišnji je čan Rukometnog kluba „Gradačac“ i nezamjenjiv na poziciji lijevog krila. Kapiten ekipe u sezoni 2020/21. Drugi strijelac ekipe koja je suvereno osvojila prvo mjesto i plasirala se u Premijer ligu BiH. U samom vrhu strijelaca Prve lige Federacije BiH. Dugi niz godina jedan od najboljih i najkonstantnijih igrača Rukometnog kluba „Gradačac“. U periodu 2018-2022 obnašao funkciju predsjednika kluba.

Čestitamo nagrađenima sa nadom da će im ova priznanja biti podstrek u daljem radu i da će svojim sportskim rezultatima na najbolji način promovirati sport i grad Gradačac.