Održana hitna sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačac

0

Danas je u Gradačcu održana hitna sjednica Gradskog vijeća na kojoj se razmatrala samo jedna tačka dnevnog reda. Naime radi se o koordiniranju aktivnosti u pružanju pomoći grada Gradačac stradalim u područjima pogođenim zemljotresom u Turskoj i Siriji.

Osim gradskih vijećnika sjednici su prisustvovali predstavnici privrednika i udruženja građana. Tokom diskusije i rasprave prisutni su iskazali suosjećanje svih građana grada Gradačac sa žrtvama stravičnog zemljotresa i spremnost institucija i građana Gradačca da se pomogne onima kojima je u ovom trenutku pomoć najpotrebnija.

Gradski vijećnici su usvojili tri zaključka koji se odnose na mjere pomoći nastradalim u razornim zemljotresima. Prvi zakjlučak zadužuje Gradonačelnika da se iz sredstava budžetske rezerve uplati 30.000 KM za pomoć nastradalim od zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Gradsko vijeće zadužuje službu Civilne zaštite da preduzme potrebne aktivnosti na koordinaciji sa privrednicima i udruženjima koji vrše prikupljanje humanitarne pomoći kako bi se olakšalo komunikacija i otprema prikupljene pomoći područjima zahvaćenim zemljotresom.

Treći zaključak Gradskog vijeća odnosi se na javna preduzeća s područja grada Gradačac da shodno svojim mogućnostima izdvoje sredstva za pomoć nastradalim u Turskoj i Siriji.

Napominjemo da su udruženja s područja grada Gradačac već organizovali humanitarne akcije gdje su prikupljena značajna materijalna sredstva koja su već dopremljena na područja pogođena zemljotresom u Turskoj.