Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Danas je u Gradačcu održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačac povodom obilježavanja 1. marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Sjednici  su prisustvovali osim gradskih vijećnika i predstavnici boračkih organizacija, političkih subjekata, vjerskih zajednica i drugi predstavnici privrednog, kulturnog i javnog života.

Sjednicu je otvorila zamjenica predsjedavajućeg Fatima Ibranović Hadžimehić  koja je pozdravila sve prisutne i čestitala Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je u svom obraćanju istakao važnost ovog datuma za Bosnu i Hercegovinu i čestitao Dan nezavisnosti svim građanima Bosne i Hercegovine . Ovom prilikom se zahvalio i odao počast svim onim koji su dali svoj doprinos da danas živimo slobodno na području Gradačca i BiH. Također je informisao sve prisutne da je  u ime Grada Gradačac uputio pismo podrške  bratskom gradu u Ukrajini, Stryi, uz nadu i uvjerenje da će teška vremena u kojem se nalazi ukrajinski narod vrlo brzo proći i da će uspjeti odbraniti svoju nezavisnost i suverenitet.

Premijer Fadil Novalić je istakao da Bosna i Hercegovina ima viševjekovnu tradiciju i da svaka nova generacija Bosanaca i Hercegovaca mora biti svjesna žrtava koje smo dali i da moraju da čuvaju našu domovinu. Također je uputio i čestitku povodom Dana nezavsnosti BiH.

Prigodan referat posvećen ovom datumu podnijela je Amra Hasić  a kulturno zabavni program izveli su učenici Paralelne muzičke škole Dr. Safvet-beg Bašagić iz Gradačca.

Delegacije su položile cvijeće i odale počast na Centralnom spomen obilježju šehidima, palim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-95. i Spomen obilježju poginulim borcima NOR-a 1941-45.

Ove godine se navršava 30 godina od kako je Bosna i Hercegovina postala nezavisna država. Tim povodom u Gradačcu je organizovano i Centralno bilježavanje Dana nezavisnosti za Tuzlanski kanton. Manifestacija je održana na gradskom trgu gdje je uz prigodan program i obraćanje zvaničnika otkriven i reprezentativni stećak s motivima stećaka sjeveroistočne Bosne.

O značaju stećaka na području današnje Bosne i Hercegovine govorio je mr. Kemal Nurkić, stručni saradnik iz JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.  Stećak je doniran i urađen od strane našeg sugrađanina gosp. Edina Hodžića koji je i svečano otkrio isti.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Edis Dervišagić i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

U sklopu ovog obilježavanja, na Kuli Zmaja od Bosne, gradonačelnik Edis Dervišagić i premijer FBiH Fadil Novalić su se družili s učenicima osnovnih i srednjih škola odakle su poslali zajedničku čestitku za Dan nezavisnosti svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine.