“Neuništivost bošnjačke duše”

0
Večeras, 4.5.2009. godine, u sali za sjednice Gradačačkog sajma, sa početkom u 19 sati, održana je promocija knjige “Neuništivost bošnjačke duše”, autora Kadrić Alije istaknitkog bh novinara, pjesnika i humaniste.
Lektor, Suad Krajnović, dao je uvodnu riječ i kritički osvrt na život, rad i djela Alije Kadrića. Pored knjige “Neuništivost bošnjačke duše” on je dao mali komentar i na njegove druge dvije knjige “Žena bez lica” i “Bošnjaci otrijeznite se”.

O knjizi koju su večeras promovisali on je kazao da ta knjiga predstavlja još jedan publicistički poduhvat koji se bavi događajima u BiH u periodu 1992 – 1995 godina, dakle u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu sa akcentom na stradanja Bošnjaka, prvenstveno civila. Misleći u prenesenom značenju, kazao je da ova knjiga može biti posmatrana kao svojevrsni specifični povijesni roman, ili almanah, te dodao da može biti monografija ljudske patnje kada je riječ o žrtvama i neljudskosti prema onima koji su te patnje nanosili. Za ovu knjigu je kazao da se radi o autorskom djelu, s tim da je predmet istraživanja i dokumentiranja tog istraživanja nisu sterilni povijesni arhivi i njima pohranjena građa, nego je tlo dokumentiranja zločina, živi i neizmijenjeni govor žrtve o vlastitom stradanju, za neposredni govor o neljudima koji su nanosili sva ta silna zla. Dodao je da je i najveća vrijednost ove knjige upravo to što autor ništa ne dodaje niti oduzima od autentičnog govora žrtve.

Image
Fatmir Alispahić počeo je riječima: ” Antifašistički je praznik, kad se u današnjoj Dejtonskoj BiH pojavljuju i promoviraju ovakve knjige”. Dodao je da nema bolje borbe protiv fašizma od pamćenja, a za knjigu “Neuništivost bošnjačke duše” rekao je da je najbolji doprinos slobodi Bosne i Hercegovine, koje neće biti ako bude zasnovana na zaboravu, kao što slobode nije bilo u jednom periodu bh povijesti, koja je također bila zasnovana na zaboravu genocida nad Bošnjacima, kao na primjer u Podrinju. Između ostalog, kazao je da je neshvatljivo to što se naša književnost nedovoljno istražuje pa se tako desi da se knjiga Ahmeda Muratbegovića pod nazivom “Ponos” objavi tek nakon 77 godina, a knjiga je pravi klasik. Tako isto treba istraživati našu književnost u dijaspori koja daje značajan doprinos bh književnosti.
Stjepan Šiber je dao mali kritički osvrt i istaknuo da ovu knjigu treba razraditi tako da ona dođe do najslabije motivisanog čitatelja. Dodao je da knjizi nedostaju neki detalji i da ukolko se bude dorađivala da mu on stoji na raspolaganju.
Na kraju se prisutnima obratio Alija Kadrić, koji je ispričao ponešto o svom životu, aktivnostima u Švedskoj i djelima koja je napisao. Napomenimo i to da je ovu knjigu posvetio svojim roditeljima Ajši i Jusufu.

Promocija je završena oko 20 sati. Sala je bila prilično puna, a svi prisutni su imali priliku kupiti knjigu te pogledati slike koje je slikao Alija Kadrić.