Nedim Rabić nas obradovao najstarijim datumom u kojem se spominje naš grad

0

U najnovijem broju Diwana objavljene su zanimljive informacije koje govore o najstarijem pomenu Gradačca. Naš sugrađanin, dr. Nedim Rabić, objavio je ovu jako bitnu informaciju na svom facebook profilu:

“Objavljen je moj novi rad, ovaj put u koautorstvu s dr. Dženan Dautović, u kojem je urađena detaljna analiza najstarijih izvora iz historije Gradačca.

U ovom radu su po prvi put javnosti saopšteni rezultati nedavnih istraživanja dokumenata iz Vatikanskog arhiva dr. Dautovića, koji su rezultirali pronalaskom do sada potpuno nepoznatog podatka o Gradačcu u srednjem vijeku. Navedeni podatak, ne samo da je bio do sada nepoznat naučnoj javnosti, nego je ujedno i prvi spomen Gradačca u izvorima koji je naveden kao „Gračac“ (lat. „Grachacz“) što odgovara njegovim do sada poznatim nazivima iz 15. i 16. stoljeća.

dr. Nedim Rabić

Riječ je o pismu poznatog pape Pija II koji se odnosi na jedno turbulentno razdoblje iz srednjovjekovne bosanske historije obilježeno progonom pripadnika Crkve bosanske i jačanjem veza između posljednjeg kralja Stjepana Tomaševića i Rimske kurije.

S obzirom da je čitav dokument posvećen ovom gradu, te sretna okolnost što je sačuvana i datacija (4. april 1460), u mnogome mu povećavaju već ionako veliku vrijednost. To bi značilo da se navedeni datum može u budućnosti koristiti za obilježavanje dana grada ili općine, a godina datiranja dokumenta može se staviti i na logo Općine Gradačac. Kulturne manifestacije mogu se također organizirati povodom ovog novog spomena.

Na kraju sam dužan zahvaliti se gospodinu Mario Čičić koji nijednog trenutka nije oklijevao da finansijki podrži dosta zahtjevnu proceduru objavljivanja dokumenta iz Vatikanskog arhiva. Zahvaljujući njemu u radu je objavljen i originalni dokument sa prvim spomenom Gradačca.

Radu se može pristupiti putem ovog linka: https://www.academia.edu/120415959/Najstariji_do_sada_poznati_spomeni_Gradačca_u_pisanim_izvorima_srednjeg_vijeka