spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Nastavnici iz Gradačca predvodnici STEM revolucije: Osnovnoškolci uče vještine budućnosti

Osim početka školske godine, u Gradačcu je septembar označio i početak prve STEM edukacije za osnovnoškolce. Naime, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), nastavnici Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ u prostorijama ove škole organizirali su petodnevne STEM radionice iz oblasti robotike, 3D modeliranja, obrade drveta i origamija-kirigamija. Grupe je činilo po 12 učenika i učenica iz više osnovnih škola u Gradačcu.

STEM je akronim od engleskih riječi nauka, tehnologija, inžinjering i matematika, a fokus radionica je na praktičnom radu, povećavanju interesa djece za tehničkim i naučnim zanimanjima, te razvoju vještina komunikacije i saradnje, kao i jačanju samopouzdanja djece u pristupu rješavanja problema. Radionice su osmišljene tako da jedna grupa pohađa kurseve pet dana, nakon čega nova grupa počinje program. Časovi su osmišljeni po uzoru na ljetnu školu koju svake godine organizuju, BUTGEM i ERTEV obrazovni centri u Turskoj sa kojim je ostvarena saradnja kroz projekat UNDP-a i za koju se pokazalo da uspješno povećava interes djece za tehničkim i naučnim zanimanjima.

“Ovakve radionice su veoma korisne za djecu, jer potiču sticanje novih vještina na zabavan način. Oprema koju smo dobili je najmodernija, tako da će i radionice biti funkcionalnije i interesantnije“, izjavio je jedan od predavača, nastavnik Fuad Suljkanović.

Za potrebe radionica, UNDP je nabavio 3D printere, Arduino setove, m-botove i drugu vrstu opreme koja će se koristiti i za poboljšanje redovne nastave u školi, kao i za formiranje novih sekcija. Obrazovni centar ERTEV iz Turske je donirao mašine za obradu drveta, prilagođene dječijem uzrastu. U ovom centru je četvoro nastavnika iz škole Safvet-beg Bašagić prošlo petodnevnu STEM obuku na kojoj su i bazirali program radionica u svojoj školi.

„Djeca u osnovnim školama rijetko dobivaju priliku da stečeno znanje spoje sa praktičnom primjenom, stoga i predmete poput matematike, fizike, informatike, likovnog obrazovanja i druge doživljavaju kao nešto što se uči učenja radi. Uvođenje interesantne tehniče nastave u škole pomaže razvoju praktične inteligencije kod djece i budi njihovo interesovanje za pomenute predmete. S druge strane, očigledno je da takva vrsta nastave motiviše i nastavnike, a mi smo u Osnovnoj školi Safvet-beg Bašagić sarađivali, zaista, sa nastavnicima koji vole svoju struku“, izjavio je ovom prilikom Nedim Ćatović, programski saradnik u UNDP-u.

Osim škole u Gradačcu, saradnja je ostvarena i sa Osnovnom školom „Sveti Sava“ iz Modriče za koju su također nabavljeni 3D štampač, Arduino set i  m-botovi, a nastavnici iz Gradačca su znanje stečeno u Turskoj prenijeli na svoje kolege u Modriči.

Aktivnosti u Gradačcu i Modriči su dio šireg pristupa promoviranju tehničkog obrazovanja u školama, a UNDP je uz podršku međunarodnih donatora već pokrenuo nabavku opreme i pružanje obuka u 13 osnovnih škola u Federaciji BiH,  a u narednom periodu se očekuje da će se u ovaj proces uključiti i odabrane škole iz Republike Srpske.

Organizovana STEM nastava osposobljava djecu da praktično razmišljaju i djeluju, razvija njihove logičke vještine i stvara osnovu za daljnje uspješno i primjenjivo obrazovanje. Ulaganjem u STEM obrazovanje i obuku od djetinjstva, promovišese društvo koje cijeni i primjejjuje zbanja, a tako se i jača konkurentnost radne snage na globalnom tržištu, što je već odavno na listi prioriteta mnogih razvijenih država.

GIP/UNDP

Vezane objave

Posljednje objave