KO JE AUTOR PJESME “SA GRADAČCA BIJELE KULE”?

Koliko puta ste, obavijeni aurom sevdaha, zapjevali pjesmu “Sa gradačca bijele kule”. Ako niste, onda ste je barem slušali. I jeste li se ikad zapitali ko je autor ove pjesme koja se toliko ukorijenila u bosanskom narodu, da je u neku ruku postala simbol BiH.
Najpoznatiji pjevač koji je izvodio ovu pjesmu je svakako bio Safet Isović, ali nikada nije pomenuo autora stihova ove popularne pjesme. Nije mi namjera upuštati se u razloge za to, ali želim čitaoce upoznati sa podatkom da se dvije lićnosti pominju kao autori ove pjesme.
Jedan od njih je najpoznatiji bosanski sazlija dr. Hašim Muharemović iz Srebrenika, a drugi je pjesnik iz Gradačca Husein Šehić.
Naime u jednom intervjuu sa dr. Hašimom Muharemovićem, koji je objavljen na http://www.camo.ch/sazlija.htm , novinar piše sljedeće:
Prve stihove ove pjesme ispjevao je kao mladić u vrijeme kad je išao u gradačačku gimnaziju, a nakon tri godine je napisao tekst, onakakv kakav se danas pjeva. Prvi put je uz saz zapjevao ovu pjesmu 1969. godine. Zakašnjelu satisfakciju za priznanje autorstva dozivio je tek poslije rata. Inače, Hašim Muharemović je doktor epidemiolog, a sviranjem na sazu se bavi iz hobija.
Što se tiče pjesnika, Huseina Šehića, podatak o tome da je on autor teksta pomenute pjesme imamo u knjizi njegovog sina Sadika Šehića, “Zmaj od Bosne”, Bosanska riječ-Bosnisches Wort, 1994, Wuppertal, Njemačka.
Na strani 80. je napisan tekst pjesme pod nazivom “Vjerna ljubav”, a kao autor teksta je naveden Husein (Ahmedov) Šehić. Ispod teksta je navedeno da je pjesmu komponovao dr. Hašim Muharemović i snimio ploču 1974. god. u “Jugoton”, Zagreb.
Dakle, i dalje ostaje nerazjačnjeno pitanje o tome ko je uistinu autor stihova ove popularne pjesme. Neka to bude izazov za buduće istraživače.

Mirza Avdičević