Ispiranje cjevovoda južnog dijela vodovoda u MZ Zelinja Donja

0

Projekat „ Vodosnabdijevanja Gradačca“ vrijedan preko 30 miliona maraka ulazi u završnu fazu. Trenutno se vrši ispiranje potisnog cjevovoda u Zelinji Donjoj na lokaciji kod osnovne škole. Završetkom ovih aktivnosti stvaraju se uslovi za priključenje i prvih potrošača ove mjesne zajednice budući da je do sada urađeno oko 8 km distributivne mreže u ovoj mjesnoj zajednici koja se naslanja na glavni potisno-distributivni cjevovoda u dužini od 5 km ( Kerep-Zelinja Donja ).

Osim distributivne mreže i potisnog cjevovoda u završnoj fazi su radovi na izgradnji objekata vodosnabdijevanja u MZ Zelinja Donja koji se odnose na rezervoar KR4 kapaciteta 150m/3 ( oko 96.000 Eura bez PDV-a) i pumpne stanice PS9 (43.000 Eura bez PDV-a).

 

Podsjećamo da u okviru dosadašnjih aktivnosti na proširenje vodovodnog sistema, od pumpne stanice PS4 ( Vučkovci ) do MZ Kerep i od MZ Kerep prema MZ Zelinja Srednja i MZ Međiđa Donja, izgrađeno oko  52 km (od planiranih 53 km) distibutivne mreže, spoj južnog vodovoda za rezervoarom Humke (12 km mreže) i 8 vodovodnih objekata u iznosu od 9.399.049,00 KM s PDV.

Ovaj projekat se kroz cijenu vode  finansira od strane Evropske banke za obnovu i razvoj i grant-donatorskim sredstvima Švedske agencija za saradnju i razvoj, Češke razvojne agencija i Investicijskog okvira za zapadni Balkan, te sredstvima budžeta i fondova različitih nivoa u Bosni i Hercegovini.