Grad Gradačac dobitnik prestižne nagrade “Globallocal”

Na svjetskom kongresu poduzetnika koji je održan u Skoplju Gradu Gradačac dodijeljena je nagrada “GLOBALLOCAL” – za kreiranje pozitivnog okruženja u razvoju poduzetništva. Međunarodni ekonomski forum „Perspektive“ Dubrovnik i „Promo global“ Zagreb Odlukom Međunarodnog komiteta za dodjelu Internacionalnih nagrada i priznanja za zajednice i institucije za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi dodijeli su priznanje Gradu Gradačac za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u kategoriji „Najbolje lokalne zajednice u 2019. godini“.

Riječ je o jednom od najvećih poduzetničkih događaja na Balkanu u 2019. godini, koji je održan pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Sjeverne Makedonije. Nagrade i priznanja “GLOBALLOCAL” dodjeljuju se jedanput godišnje pod patronatom i u okviru zvaničnog programa Svjetskog kongresa poduzetnika (SKP).

U okviru kongresa poduzetnika predstavljeni su projekti i dodijeljene nagrade i priznanja lokalnim i regionalnim zajednicima, te javnim institucijama koje značajno doprinose održivom razvoju poduzetništva.

Konačnu odluku o laureatima za 2019. godinu donio je Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja “GLOBALLOCAL”. Osamnaest istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, trgovinu, finansije i poduzetništvo iz devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope donijelo je odluku da Grad Gradačac dobije prestižno priznanje “GLOBALLOCAL” za kreiranje dobrog ambijenta za rad poduzetništva u 2019. godini.

Geografsko područje sa kojega se nominiraju potencijalni laureati je: srednja Europa (10 zemalja) i jugoistočna Europa (13 zemalja) – prevashodno Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, S. Makedonija, Slovenija i Srbija (kao uža regija), s tim da će biti obuhvaćeno i tržište: Albanije, Bugarske, Cipra, Grčke, Moldavije, Rumunjske, Turske i Ukrajine, kao i tržište: Austrije, Češke, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke i Švicarske.