spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

FOTO: Promovisana knjiga “Ne daju mi oči da šutim

U organizaciji Javne biblioteke „Alija Isaković“ promovisana je knjiga “Ne daju mi oči da šutim” autora Šemsudina Gegića, poznatog bosansko-hercegovačkog spisatelja, dramaturga, pozorišnog, televizijskog i filmskog reditelja i jednog od rijetkih autora sa prostora bivše Jugoslavije, koji je tokom svoje tridesetogodišnje karijere dobio najviša međunarodna priznanja.

Knjiga se sastoji od 26 priča tematiziranih sa šireg lokaliteta tromeđe, između nekadašnjih republika bivše SFRJ, a sada suverenih država Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije gdje se u dramaturški organizovanoj ispovijesti junak knjige Šems Drinac javlja u različitim ulogama: kao sudionik događaja, kao svjedok događaja ili kao skriveni pripovjedač.

Djelo je nastalo kao prvi dio terapije koju je Gegić prolazio zbog zdravstvenih problema. Naime, ljekari bolnice u Milanu autoru su predložili svojevrsnu art terapiju, pored onih medicinskih, kako bi ostao ”u punom efektu” tokom perioda oporavka. Upravo u tom periodu nastala je ”Ne daju mi oči da šutim”, koja je kroz 26 priča izazvala veliki interes gradačačke publike.

Izdavač knjige je časopis “Komun@” iz Podgorice, a recenzenti su Željko Rutović iz Crne Gore i Fadila Nura Haver iz Bosne i Hercegovine, redaktor Hadžem Hajdarević, a autorica korica Amela Hadžimejlić.

Medijator promocije bila je Mirsa Šarić, a riječi dobrodošlice i čestitke za promociju uputio je Husein Kujraković, direktor Biblioteke.

Odlomke iz knjige čitala je Ida Tursić, do su se za muzički predah pobrinule učenice Paralelne muzičke škole „Dr.Safvet-beg Bašagić“.

GIP/Biblioteka “Alija Isaković”

Vezane objave

Posljednje objave