spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Formirana nova Vlada Tuzlanskog kantona

TUZLA, 28. februara (FENA) – Na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona imenovana je nova Vlada Tuzlanskog kantoa, čiji premijer je Irfan Halilagić iz Lukavca. Novu većinu u Skupštini Tuzlaskog kantona čine SDA, DF, SBiH i SD.

Nova – stara ministrica zdravstva je Dajana Čolić (DF), ministar trgovine, turizma i saobraćaja je Mustafa Šakić (SD), ministar finansija Suad Mustajbašić (SDA), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić (SD), ministrica kulture, sporta i mladih je Ivana Mijatović (DF), ministar za rad, socijalnu politiku i povratak je Mirsad Muhamedbegović (SBiH), ministar obrazovanja i nauke je Ahmed Omerović (SDA), ministar privrede Edin Duraković (SDA), ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović (SDA), Zoran Blagojević iz SDA je ministar za boračka pitanja, dok je Senada Dizdarević iz SDA ministrica pravosuđa i uprave, a Anela Ajšić je ministrica prostornog uređenja.

U svom ekspozeu premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je zastupnicima u Skupštini Tuzlanskog kantona predočio ciljeve i fokus svog budućeg rada.

– Imenovani zvaničnici ne mogu biti osobe koje imaju potvrđenu optužnicu. Neće biti imenovanja penzionera i nestručnih osoba. Zajedno sa skupštinskom većinom, Vlada TK preduzet će sve mjere, u okviru svojih nadležnosti, da aktualno stanje proizašlo iz neustavnih akata vrati u ustavni okvir Kantona, Federacije i države Bosne i Hercegovine. Vlada TK, zajedno sa skupštinskom većinom, preduzet će sve neophodne mjere u okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti da osigura punu primjenu principa vladavine prava, kako bi se institucije ovog kantona stavile u funkciju građana. Javna dobra, uključujući i budžet Tuzlanskog kantona, kroz konkretne mjere, učinit ćemo funkcionalnijim, zarad javnog interesa svih građana TK – izjavio je Halilagić.

Naglasio je da će osnažiti politike za poboljšanje statusa boračke populacije, socijalnih kategorija, zaposlenika u obrazovanju, zdravstvu, policiji, poticanju poljoprivrede, ali će kako je kazao Halilagić podjednako brinuti i o ravnomjernom razvoju svih dijelova Tuzlanskog kantona.

– Poseban status će imati privreda za koju smo svjesni da je generator novih vrijednosti, a samim time i garant opstanka Tuzlanskog kantona – izjavio je Halilagić u svom prvom obraćanju pred zastupnicima Skupštine TK-a.

Novoj skupštinskoj većini danas se pridružila i dopredsjednica Skupštine Tuzlanskog kantona Lejla Vuković, koja je nedavno napustila Klub SBB-a.

 

Vezane objave

Posljednje objave