BEZIMENI IZVOR TERMALNE VODE U GRADAČCU

0

Snimajući objekte za koje smatram da spadaju u znamenitosti našeg grada, posebno sam obratio pažnju na stare izvore vode. Pri tome sam čuo i za bušotinu koju je radilo preduzeće VEGAFRUIT i odlučio sam je slikati i pisati o njoj, iako to nije stari izvor, niti se može smatrati nekom znamenitosti. Ali po svemu sudeći, jednog dana, biće to prava znamenitost nase čarsije. Moj prvi susret sa portirom na ulazu u krug fabrike podsjetio me na nekadšnji “Bosnaprodukt” u kojem sam, kao mladi pravnik dolazio radi stručne pomoći tom kolektivu. Ljubazni portir me je odveo do osobe koja bi mi trebala odobriti snimanje.Međjutim, ova me je uputila na drugu osobu, a ova opet rekla da nije ona nadležna i onda slučajno nabasah na direktora.
I pored pokušaja da mi se ne dozvoli snimanje, uspio sam dobiti dozvolu da snimim tu bušotinu i ova fotografija je prvi put u javnosti. Po priči direktora gosp. Senahida Huremovića, oni su trazili izvor hladne vode za potrebe fabrike, ali su slučajno naišli na izvor tople vode. I zaista, kada sam otišao na lice mjesta preda mnom se ukazala slika bušotine sa ogromnom količinom tople vode koja ide u nepovrat. Većina nasih sugrađana, koji znaju za ovaj izvor, misle da je to banjska voda, ali ja nisam baš siguran u to. Iako je topla, voda je veoma pitka i nema onog karakterističnog mirisa na sumpor, kao što ga ima banjska voda.
Ova voda je pronađena na dubini od 286 metara, i mislim da je na većoj dubini od banjske vode. Njena temperatura je 30,05 stepeni, što znači da je i toplija od banjske, jer je temperatura banjske vode 29.05 stepeni. I na kraju zadivljujući podatak je da je kapacitet vode 40 litara u sec. Još treba napomenuti da ta količina, prirodno tople vode, ide u nepovrat još od 2007, godine, kada je bušotina i urađena, a mogućnosti za njeno korištenje su ogromne.

Tekst napisao, Mirza Avdičević