spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

TMD-AGS iz Gradačca planira proizvodnju kamene vune u Šamcu – Kapacitet pogona 41.500 tona godišnje

TMD-AGS iz Gradačca planira pokretanje pogona za proizvodnju kamene vune u nekadašnjem proizvodnom objektu fabrike automobilskog stakla Uniglas iz Šamca.
Kako se navodi u Prethodnoj procjeni uticaja na životnu sredinu za pogon za proizvodnju kamene vune objavljenoj na stranici Ministartsva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, predmetna lokacija površine 55.647 m2 se nalazi u industrijskom dijelu opštine Šamac, u Ulici Njegoševoj bb.
– Investitor će izvršiti rekonstrukciju postojećeg objekta i prilagoditi planiranoj namjeni. Površina proizvodnog objekta je 13.662 m2 – dodaje se.
Kao sirovina za proizvodnju kamene vune koristiće se prirodni i umjetni silikatni materijal. Od prirodnih materijala upotrebljava se diabaz, dolomit i boksit, a u manjoj mjeri bazalt odnosno amfibolit, dok se od umjetnih materijala koristi tzv. briketi koji se dobijaju preradom “nusproizvoda” iz vlastitog tehnološkog procesa uz dodatak cementa.
– Pod “nusproizvodima” se podrazumijevaju vlakna kamene vune koja u toku tehnološkog procesa nastaju zbog stepena iskorištenja centrifuge, odnosno vlakana koja nisu na osnovu njihovih pokazatelja, preoblikovana u proizvod koji zadovoljava zahtjevne norme za dotični toplotno-izolacioni materijal – stoji u dokumentu.
Skladištenje sirovina provodi se na otvorenoj i/ili zatvorenoj deponiji, a odatle se sirovine transportuju u silose. Iz silosa preko transportne trake obavlja se punjenje peći, koristiće se tzv. koksna kupolna peć, tj. peć u kojoj se za proces taljenja sirovina kao energent koristi koks. Potrebne količine koksa nabavljaće se u Mađarskoj i Češkoj.
– Kako bi se zadovoljili svi propisi u pogledu emisije iz kupole peći predviđena je instalacija postrojenja za spalivanje dimnih gasova, kako bi zadovoljavale uslove zakonom definisane maksimano dozvoljene vrijednosti.
Uniglas Šamac

Uniglas Šamac (Foto: Printscreen iz dokumentacije)
Kapacitet pogona za proizvodnju kamene vune je 41.500 tona godišnje.
Proizvodna hala ima 2.400 m2 i u njoj će se nalaziti komora za taloženje, sušiona komora, pile za razrez i postrojenja za pakovanje. Skladište gotovih proizvoda je površine oko 3.600 m2 i visine 6 m, dok skladište sirovina ima 2.000 m2.
Atraktivnost lokacije
Investitor je pri izboru lokacije vodio računa o maksimalnom iskorištenju kapaciteta s obzirom na atraktivnost područja, blizinu saobraćajnice i postojanje infrastrukture.
– Lokacija se nalazi u industrijskoj zoni-istočno, na izlazu prema Brčkom, na magistralnom putu Banjaluka-Bijeljina. Blizina magistralnog puta M-17 je 400 m. Udaljenost željezničke pruge Šamac-Sarajevo je 50 m. Lokacija ima i svoj industrijski kolosjek. Udaljenost od graničnog prelaza sa Hrvatskom/EU i Luke Šamac je 2,2 km, a od budućeg Koridora 5C 21 km. Vlastiti industrijski kolosjek povezan je sa prugom Šamac-Sarajevo – navodi se.
Kompanija TMD-AGS podnIjela je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za ovaj pogon. Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu zahtjeva na internet stranici ministarstva i dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana od dana objavljivanja ovog obavještenja.
Nosilac izrade Prethodne procjene uticaja na životnu sredinu je Institut za zaštitu i ekologiju RS.
S.Š.
Izvor: eKapija.com

Vezane objave

Posljednje objave