spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Otvoren 48. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Dani šljive

Danas je u Gradačcu na svečan način otvoren 48. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Dani šljive. U prisustvu brojnih zvanica, izlagača, posjetilaca i stanovnika Gradačca ovogodišnju sajamsku manifestaciju otvorenom je proglasio Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona. Sa njim su svečanu vrpcu presjekli ambasador Inodnezije u BiH nj.e. Roem Kono i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

– Sajam ima tradiciju dugu gotovo 50 godina i sa sobom donosi tradiciju ekonomskog razvoja te pruža mogućnosti poticajnog razvoja, povezivanja ljudi kao i razvijanje povjerenja. Ovogodišnji je organiziran kao znak da je na pragu oporavak privrede u BiH gdje je povezan cijeli region i omogućena vidljivost privrede Tuzlanskog kantona. Na velikom broju štandova moguće je vidjeti najveću lepezu bh. proizvoda i to je najbolji indikator oporavka privrede, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Na 48. Danima šljive se predstavlja 105 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regiona. Gosti su privrednici iz Indonezije koji se predstavljaju na zajedničkom štandu. Karakteristika ove privredno-turističke manifestacije su kvalitet izloženih proizvoda i nekoliko kolektivnih prezentacija čime se dobilo na kvantitetu izlagača.

– Akcenat je stavljen na kvantitet i kvalitet izložbenog sajmišta zbog čega vjerujem da će posjetioci imati šta vidjeti. Kroz sadržajan program stručnih radionica ispunit ćemo i edukativni dio sajma koji smo sebi postavili kao jedan od značajnijih ciljeva – podvukao je Dervišagić, koji je organizovao tradicionalni prijem za zvanice i izlagače na bijeloj kuli Zmaja od Bosne.

Između ostalih, na sajmu se predstavljaju proizvođači i prerađivači hrane i pića, ljekovitog bilja i meda i proizvoda od meda. Ove godine organizovano je i predstavljanje poljoprivredne mehanizacije. Kolektivne izložbe imaju gradovi Srebrenik, Modriča, Brčko, te članovi obrtničkih komora Tuzlanskog kantona i Federacije BiH i predstavnici obrtničkih komora Slovenije i Hrvatske. Tokom „Dana šljive“ bit će organizovano i mnoštvo stručnih savjetovanja, predavanja  kao i posjeta poljoprivrednim gazdinstvima.

Na ceremoniji otvaranja istaknuto je kako je ova godina izuzetno teška poljoprivredni sektor. Dugotrajna suša, problemi u otkupu i plasmanu proizvoda, pandemija korona virusa samo su neki od razloga zbog kojih nadležne institucije trebaju dodatno podržati bosansko-hercegovačke poljoprivrednike. Zbog toga su resorna ministarstva u vladama FBiH i TK poduzela dodatne mjere kako bi se obezbijedila podrška ruralnom razvoju.

Vlada TK je za ovu godinu u Budžetu izdvojila značajna sredstva za održivi razvoj i poticaj poljoprivredi.

– Za ovu namjenu smo pored ranije planiranih budžetskih sredstava uvrstili dodatna dva i po miliona maraka a urađen je i program poljoprivrednog i ruralnog razvoja, uvedene mjere poticaja te povećana kapitalna ulaganja, rekao je kantonalni ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede TK Vahidin Smajlović.

I Vlada Federacije Bosne i Hercegovine aktivno prati aktuelne trendove ali i probleme koji su zadesili sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kao odgovor, aktuelan je poziv za podnošenje zahtjeva za podršku po modelu ruralnog razvoja iz Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2021. godinu.

– Svake godine suočavamo se s nekim klimatskim nepogodama poput suše, mraza i poplava zbog čega kapitalna podrška ruralnom razvoju omogućava realizaciju projekata navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i odvodnje vode ili nabavku protugradne zaštite. U nekoliko lokalnih zajednica realizujemo projekat navodnjavanja. Cilj je s lokalnim zajednicama i poljoprivrednim proizvođačima osposobiti što je moguće više poljoprivrednih parcela koje imaju sisteme za navodnjavanje, pojasnio je ministar Dedić izražavajući uvjerenje da će privrednici kroz poslovne susrete ostvariti saradnju i potpisati nove ugovore.

Ministar je izrazio i očekivanje da će ovaj tradicionalni sajam doprinijeti razvoju poljoprivredne, prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini.

Grad Gradačac na sebe je preuzeo organizaciju sajma „Dani šljive“, suorganizator je firma „BOMS-expo“, a partneri su Vlada Tuzlanskog kantona, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Vanjsko-trgovinska komora BiH, Privredna komora Federacije BiH, Obrtnička komora FBiH/TK i Turistička zajednica TK.

Ovogodišnja privredno-turistička manifestacija će se održati od 25. do 28. avgusta. Sajamske dane će pratiti bogat kulturno-zabavni program uz tradicionalni vatromet. Večeras će biti organizovan koncert mladih muzičkih nada te otvorena izložba „Novi život starog hrasta“.

Druga noć sajama počinje zabavnim programom za djecu a završava koncertom grupe Generacija bez kompasa. Petak, 27. avgust je rezervisan za sevdah, a publika će moći uživati u programu koji pripremaju Alma Subašić i Armin Omerović. Gradačačke plave noći će biti završene u subotu koncertom Ede Majke.

Sve sajamske aktivnosti biće prilagođene važećim epidemioloskim mjerama, poručuju organizatori.

Vezane objave

Posljednje objave