spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Održana 37. vanredna sjednica Vlade TK

Vlada podržala radnike Zaharex-a
Na danas održanoj sjednici Vlada je odobrila 93.000,00 KM kompaniji Zaharex d.o.o. Srebrenik u svrhu refundacije minimalne bruto plaće za oktobar, novembar i decembar 2021.godine, za 52 radnika zaposlena u proizvodnom pogonu koji je uništen u požaru 13. oktobra 2021.godine.

Ovim je ispunjeno obećanje, koje je radnicima Zaharex-a, obilazeći pogon nakon požara, dao premijer Kantona Kadrija Hodžić. Kako je navedeno u Zahtjevu za pomoć kompanije Zaharax, zbog uništenih pogona i prestanka rada proizvodnje, od ukupno 151 uposlenih, evidentan je problem zadržavanja 52 radnika koji su radili u tim pogonima. S ciljem podrške očuvanju radnih mjesta Vlada je odlučila podržati kompaniju Zaharex, te im dati podstrek za što bržu ponovnu uspostavu proizvodnje u pogonima.

Ostale odluke
Zbog povećanja obima proizvodnje u određenim vrstama proizvodnje s jedne strane, te smanjenja proizvodnje u drugim kulturama, Vlada je danas izmijenila Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini, te izvršila nivelaciju ostvarenih prava na poticaje. Treba istaknuti da su se i pored značajnog povećanja sredstava predviđenih za novčane podrške u poljoprivredi u 2021.godini sa prvobitno planiranih 4,5 miliona, na 7,75 miliona KM, planirana sredstava pokazala su se nedostatnim za obim prijavljene proizvodnje, te će višak ostvarenih prava na poticaje, biti isplaćen iz Programa poticaja za 2022. godinu. Ovo pokazuje da je politika povećanja poticaja i uvođenja novih programa poticaja u poljoprivredi, rezultirala većim interesom poljoprivrednika, a time i povećanjem poljoprivredne proizvodnje u određenim kulturama.

Danas je Vlada prihvatila Prijedlog autentičnog tumačenja odredbe Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu.

Na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu TK za 2021. godinu, shodno kojoj se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2021. godinu.

Vezane objave

Posljednje objave