Na Sajmu šljive se očekuje dolazak 350 izlagača

0

Tradicionalna privredno-turistička manifestacija 49. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive održat će se u Gradačcu od 24. do 27. avgusta 2022. godine. Na oko 5000 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora u tri sekcije prezentovat će se poljoprivredna proizvodnja, prehrambeno-prerađivačka industrija i poljoprivredna mehanizacija. Organizator je Turistička zajednica Grada Gradačca a partner je Grad Gradačac.

– Na Sajmu šljive 2022. godine očekujemo učešće oko 350 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. U istom terminu imat ćemo i 5. međunarodni sajam pčelarstva u organizaciji Udružanja pčelara „Pčela“ Gradačac. Nećemo zaboraviti ni našu tradiciju. Na jezeru Hazna organizujemo „Gastro avliju“ gdje će posjetioci moći vidjeti kako se priprema šljivopita ali i tradicionalna slana i slatka jela, kazao je Ensar Mešanović, voditelj Turističkog ureda Gradačac.

Prvi Sajam šljive održan je 1969. godine i iz godine u godinu organizacija i programski sadržaji su se mijenjali. Ipak, od tada do danas ostala je jedna konstanta. Gradačac i njegovi stanovnici na poseban način žive te sajamske dane.

– Uvjereni smo da ćemo napraviti novi iskorak u kvaliteti ponude i sadržaja ove sajamske manifestacije. Važno je istaći da je Sajam šljive imao je veoma značajnu ulogu u razvoju poljoprivrede u Gradačcu i šire. Omogućio je da se na ovim prostorima uvedu savremene metode i tehnologije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, rekao je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca i predsjednik Organizacionog odbora Sajma šljive 2022.

Sastavni dio ove manifestacije su stručna i naučna predavanja. Na Sajmu će se razgovarati o agroturizmu te uticajima klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju ali i značaju ulaganja države u domaću poljoprivredu. Potpisani su protokoli o saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Tuzli, studijskim odjelom za turizmologiju te Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.

Učešće u realizaciji najavljenih sadržaja uzet će resorna ministarstva Vlade TK koja je pokrovitelj ovogodišnjeg sajma u Gradačcu.

– Vlada je za organizaciju Sajam šljive izdvojila u iznosu od 15 hiljada maraka. S ciljem podrške poljoprivrednoj proizvodnji ove godine, na prijedlog resornog ministarstva, Vlada TK je planirala 11,5 miliona maraka. Program novčanih pordški je već prošao potrebnu proceduru i naredne sedmice bi trebao biti usvojen. Posebno ulažemo napore da zaštitimo gradačačku šljivu kao brend ali i voćarsku proizvodnju. Kroz novčane poticaje biće podržana intenzivna proizvodnja voća, rekao je ministar poljoprivrede,  vodoprivrede i šumarstva TK, Emir Begić.

I ove godine će na najstarijoj specijalizovanoj sajamskoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini biti predstavljena privreda Kantona Sarajevo.

– Danas smo uputili javni poziv zainteresovanim poljoprivrednicima i prerađivačima poljoprivrednih proizvoda koji žele da učestvuju na Sajmu šljive. Bit će to prilika da prezentuju svoje proizvode ali i  uspostavite saradnju i poslovne odnose s ciljem plasmana domaćih proizvoda sa područja Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine, ističe Nedžad Starogorčić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu, veterinarstvo i šumarstvo u Ministarstvu privrede KS.

Značaju ulogu u prezentaciji tradicije i običaja ali i promociji ruralnog turizma imat će Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, poručeno je sa današnje press-konferencije u povodu održavanja 49. međunarodnog sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive.

– Nadamo se dobrom nastupu i prezentaciji turističkih potencijala, jer Turistička zajednica TK je od svog osnivanja prisutna na Sajmu šljive. Vjerujem da će nam u izradu Startegije turizma koristiti ovakva iskustva selektivnog turizma, kao što je sajam u Gradačcu ali i promocija seoskog/ruralnog turizma koja ima velike mogućnosti na ovom području, rekao je Miralem Mešković, direktor Turističke zajednice TK.

Sajamske sadržaje pratit će bogat kulturno-zabavni program uz tradicionalnu podjelu šljiva i proizvoda od šljiva. Bit će upriličeni koncerti Latifa Moćevića i grupe Regina, a specijalni gost je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i dokazani prijatelj Gradačca i Bosne.