BiH dobija prvi domaći respirator

Idejni tvorci respiratora su inžinjeri kompanije TMD Group iz Gradačca

Firma TMD Group iz Gradačca je izradila prvi respirator za pacijente sa problemima disajnih puteva proizviden u BiH. Kako nam je rekao direktor ove firme Adem Hanić, radi se tek o prototipu.

– Tek smo danas dobili sve komponente za respirator tako da tek sada možemo početi sa testiranjima. Moramo biti apsolutno sigurni da se radi o pouzdanom proizvodu. Međutim, moram istaći da je na izradi respiratora radilo naših četrdesetak inžinjera. Također, u izradu respiratora bili su uključeni i anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci sa UKC Tuzla, tako da se nadam da ćemo ispuniti naš cilj, a to je da rpoizvedemo respirator koji bi kvalitetom i cijenom bio konkurentan uvoznim, te samimim tim i dostupniji zdravstvenim ustanovama u BiH – kazao je Hanić.

On je opisao i kako je začeta ideja o proizvodnji prvog bh. respiratora.

– Kao šrto sam rekao, u našoj firmi radi oko 40 vrhunskih inžinjera i palo nam je na pamet da bi i mi mogli dati svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa. Tako je krenula cijela priča. Moramo se i pohvaliti, mi smo prva firma iz oblasti autoindustrije, možda i u svijetu, koja je izradila respirator. Tek sad je Donald Trump dao nalog fabrikama iz oblasti autoindustrije da se i one uključe u proizvodnju respiratora – dodao je Hanić.

Međutim, nije želio govoriti o tome kada bi se ovaj respirator mogao naći na tržištu, jer, kako je ponovio, prvo se moraju obaviti sva potrebna testiranja.