BiH dobija prvi domaći respirator

0

Idejni tvorci respiratora su inžinjeri kompanije TMD Group iz Gradačca

Firma TMD Group iz Gradačca je izradila prvi respirator za pacijente sa problemima disajnih puteva proizviden u BiH. Kako nam je rekao direktor ove firme Adem Hanić, radi se tek o prototipu.

– Tek smo danas dobili sve komponente za respirator tako da tek sada možemo početi sa testiranjima. Moramo biti apsolutno sigurni da se radi o pouzdanom proizvodu. Međutim, moram istaći da je na izradi respiratora radilo naših četrdesetak inžinjera. Također, u izradu respiratora bili su uključeni i anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci sa UKC Tuzla, tako da se nadam da ćemo ispuniti naš cilj, a to je da rpoizvedemo respirator koji bi kvalitetom i cijenom bio konkurentan uvoznim, te samimim tim i dostupniji zdravstvenim ustanovama u BiH – kazao je Hanić.

On je opisao i kako je začeta ideja o proizvodnji prvog bh. respiratora.

– Kao šrto sam rekao, u našoj firmi radi oko 40 vrhunskih inžinjera i palo nam je na pamet da bi i mi mogli dati svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa. Tako je krenula cijela priča. Moramo se i pohvaliti, mi smo prva firma iz oblasti autoindustrije, možda i u svijetu, koja je izradila respirator. Tek sad je Donald Trump dao nalog fabrikama iz oblasti autoindustrije da se i one uključe u proizvodnju respiratora – dodao je Hanić.

Međutim, nije želio govoriti o tome kada bi se ovaj respirator mogao naći na tržištu, jer, kako je ponovio, prvo se moraju obaviti sva potrebna testiranja.