Šta je Omladinska Novinska Asocijacija u BiH?

Omladinska Novinska Asocijacija u BiH je nevladina organizacija stvorena sa ciljem da mladima omogući kvalitetno obrazovanje na svim poljima novinarskog posla, putem treninga, edukacija i seminara. Ona je kao multinacionalna i multietnička organizacija, osposobljena pružiti mladima priliku da se pobliže upoznaju sa medijima, nauče nešto više o njima, te sami učestvuju u stvaranju medijskog prostora. Omladinska Novinska Asocijacija organizira razne projekte čiji je cilj predstaviti mladima medije. Daje im priliku da se pobliže upoznaju s onim što ih zanima, te izravno sudjeluju. Punopravna je članica Europen Youth Press-a, krovne europske organizacije za omladinske medije.

Naš Omladinski magazin „Karike“

Naša organizacija također ima i svoj Omladinski magazin koji nosi naziv „Karike“.Omladinski magazin „Karike“ osnovan je 2008.god. Prvih godinu dana postoji kao pilot projekat printanog medija. Naredne dvije godine izdavan je u sklopu „Oslobođenja“, kao dodatak i to 2009.god. četiri broja, a 2010.god. njih šest. Magazin do 2016.god. ostaje u printanom izdanju. U februaru 2016.godine nastaje prva online verzija „Karika“. Magazin svoj finalni online oblik, u okviru kojeg postoji i radi i danas, dostiže 20.februara 2017.god., a može biti pronađen na adresi www.karike.ba.

Šta je cilj ONAuBiH-a?

ONAuBiH je organizacija koja svojim djelovanjem nastoji dokazati vrijednosti mladih ljudi i njihovih ideja. Pored toga što nastoji unaprijediti kvalitetu medija, ide ka jačanju veza među svim ljudima u Bosni i Hercegovini i obrazovanju mladih na svim poljima novinarstva.  Naša vizija je težnja ka potpunim postojanjem krovne organizacije za omladinske medije i uspostavljanju društva u kojem su mediji slobodni, građani medijski pismeni, izvještavanje profesionalno, etički korektno i u interesu javnosti.

ONAuBiH sedmica

Ove sedmice se održava naša ONAuBiH sedmica. ONAuBiH sedmica je niz aktivnosti koje sprovodi Omladinska Novinska Asocijacija u BiH u toku jedne sedmice. 13 ekipa koje čine članovi asocijacije iz 13 različitih gradova u BiH: Sarajevo, Mostar, Trebinje, Banja Luka, Goražde, Travnik, Doboj, Brčko, Breza, Zenica, Bihać, Živinice i između ostalog i naša lokalna zajednica – Gradačac obilježiće ovu sedmicu kroz gostovanja u lokalnim medijima, saradnju sa lokalnim nevladinim organizacijama, flashmobovima i mnogim drugim aktivnostima.  Cilj ove sedmice je približiti javnosti rad Omladinske Novinske Asocijacije u BiH, upoznati mlade sa prilikama koje im se nude kroz medije i medijski aktivizam, te pokazati građanima važnost medija.

 

Pridružite nam se!

Pozivamo vas da nam se pridružite u utorak 03.07.2018.godine na našoj sljedećoj aktivnosti koja će se održati na platou iza biblioteke „Alija Isaković“ sa početkom u 12h. Imati ćete priliku slušati o komunikaciji i javnom nastupu kroz razne zanimljivije radionice i igrice, te o tome naučiti nešto novo što će vam svakako koristiti. U srijedu, 04.07.2018. godine u centru našega grada radimo intervjue sa slučajnim prolaznicima koji će imati priliku da nam ispričaju nešto više o sebi, o nekom zanimljivom periodu svog života ili da se pohvale svojim uspjehom za koji se nije daleko čulo. Zbog toga, također Vas pozivamo da u srijedu prošetate ulicama našega grada jer možda baš Vas odaberemo da nam ispričate vašu priču i postanete senzacija u medijima!

Kako se priključiti?

Ako vas zanimaju mediji,volite pisati i baviti se novinarstvom možda je ovo baš prava organizacija za vas! Ukoliko želite saznati više o samoj organizaciji i njenom radu, budite slobodni da nam se obratite na Facebook profilu „Omladinska Novinska Asocijacija u BiH“ ili pisanjem na e-mail : onaubih@gmail.com.

GIP/Karike.ba