Vanila skuplja od srebra

Vanila je zbog nestašice za samo jedan kilogram dostigla cijenu od 600 dolara

Kako se 85 odsto vanile uzgaja na Madagaskaru, uz jugoistočnu obalu Afrike, koga je u martu prošle godine zadesio jak ciklon i uništio njene plantaže, time je i cijena vanile skočila. Od tada prosječnih 30 eura za kilogram, pa do čak 600 dolara.  Uprkos očekivanjima da će se rast cijena zaustaviti, one su i dalje na visokom nivou jer je potražnja za vanilom velika.

Riječ je o začinu koji se teško uzgaja: treba joj tri do četiri godini da sazri. Kuriozitet je i taj što se svaki cvijet otvara tek jednom godišnje i to na samo nekoliko sati, pa se oprašivanje vrši ručno. Kroz devet mjeseci, pred samo zrenje, beru se još zelene mahune pune sitnih sjemenki. Potom se plodovi suše se na suncu ili ispiraju u vrućoj vodi. Poslije toga slijedi proces vrenja a na površini mahuna se stvraju sitni bijeli kristalčići ugodnog mirisa.

Od 6.000 cvjetova dobije se oko šest kilograma zelenih mahunarki a iz njih jedana kilogram sušenih sjemenki. Otuda je vanila drugi najskuplji začin u svijetu, iza šafrana.
Ovako visoke cijene vanile prinudile su otkupljivače da se okrenu Indoneziji, gdje je cijena pristupačnija; na uštrb kvaliteta. To je dovelo do toga da su veliki prehrambeni kombinati poput Unilevera, Mondeleza i Nestlea počeli da koriste sintetičku vanilu. Pogotovo u proizvodnji sladoleda. Vanila je popularna i  u drugim poslasticama, alkoholnim pićima, kao i u kozmetici i parfemima.