Danas je u Gradačcu otvoren 45. Međunarodoni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Sajam šljive“ . U prisustvu mnogobrojnih zvaničnika, izlagača i građana Gradačca svečanim presjecanjem vrpce sajam je otvorio visoki predstavnik u BIH, Valentin Inzko, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

Doček gostiju na kuli Husein-kapetana Gradaščevića „Zmaja od Bosne“ organizovao je Općinski načelnik mr. sc Edis Dervišagić odakle su mnogobrojne delegacije krenule i  šetajući ulicama Gradačca uputile u sajmište.

“Prije 50 godina ovaj Sajam je počeo kao inicijativa grupe entuzijasta. Ona je bila zamišljena kao dani šljive u Gradačcu, a nakon toliko godina došli smo do pet hiljada metara kvadratnih i 320 izlagača. Ovaj sajam je među najvažnijim u BiH. On je uvijek odličan povod i za isticanje značaja poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje, ujedno, on je prilika da resorne institucije poljoprivrednim proizvođačima prezentiraju olakšice, a investitorima daju mogućnost ulaganja u BiH”, naveo je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

Općinski načelnik mr sci Edis Dervišagić je naglasio: „ da  i pored ostvarenih rezultata još je mnogo posla pred nama. Izazovi i problemi sa kojima se suočava BiH prisutni su i u Gradačcu. S tim u vezi posebno očekujem da sajamski dani budu iskorišteni za razgovore i prijedloge rješenja problema poljoprivrednih proizvođača sa akcentom na problem otkupa voća. I ove godine na stotine tona prvoklasnog voća proizvedenog na području naše općine, ostalo je bez plasmana. Ovakva pitanja, koja suštinski utiču na život, razvoj pa ako hoćete i opstanak stanovništva u BiH, trebaju dobiti karakter ” nacionalnih pitanja” “.

Čast da sajam proglasi otvorenim pripala je visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku koji je prilikom obraćanja prisutnima kazao da je u Gradačac došao iz nekoliko razloga.”Danas je Gradačac glavni grad BiH i cijele regije u oblasti šljivarstva i prehrambene industrije. On je i grad uspješnih i poznatih ljudi koji su uspješni u oblasti tekstila te hemijskih, mehaničkih i prehrambenih proizvoda”, kazao je Inzko.

Na ovogodišnjem Sajmu šljive svoje u proizvode i usluge prezentovat će oko 320 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Posjetioci će moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu zvanično će biti zatvoren 1. septembra ove godine.

 

Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.