U Gradačcu obilježen Dan šehida

Drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježava se Dan šehida. Tog dana prisjećamo se veličanstvenog podviga bosanskih vojnika i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu. Posjećuju se mezarja na kojima se prisjeća onih koji su izgubili živote tokom odbrane Bosne i Hercegovine u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine.

Prema islamskom vjerovanju, šehidi su muslimanski vjernici koji poginu braneći svoj imetak, vjeru, život, zemlju i porodicu. Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

Na području općine Gradačac u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Gradačac centralno obilježavanje Dana šehida započelo je na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine.

Brojne porodice šehida, imami, zvanične delegacije, džematlije i građani posjetili su i vojno-šehidsko mezarje u Mahmut mahali a nakon toga i mezaristane na Šehitlucima, Kadić bašči i Meškinom brdu. Na svim spomen šehidskim mezarjima i haremima učenjem Kur'ana iskazana je počast i upućena dova plemenitim dušama šehida.